Confidenţialitate

1 Decembrie, la România în Direct. Doamna Nina, plângând, despre dorul de țară: „E bun și jamonul, dar nu se compară nimic cu sarmalele cu o mămăligă și o țuiculiță” | VIDEO

1 Decembrie, Ziua Națională a României, a fost sărbătorită la Europa FM, în emisiunea „România în Direct” cu mesaje ale românilor din diaspora. Cum se vede România din afara țării? Dacă unora le este dor de România, alții subliniază diferențele dintre țara noastră și țările pe care le-au ales pentru a-și construi o viață nouă. Dacă unii vorbesc cu dor și spun că s-ar întoarce, alții afirmă mâhniți că nu mai au încredere în România.

Doamna Nina: „Avem tot, de România ne e dor… de mirosul de fum, de lemn romnesc, de fasolea cu ciolan”

Doamna Nina, româncă stabilită acum în Toulouse, a povestit cu dor și emoție despre lucrurile din România de care îi este dor.

„Bună dimineața, Europa FM! Mi-e dor de tot… Sunt Nina. Până acum un an am fost în Madrid, acum suntem în Toulouse. Suntem bine… Avem tot, de România ne e dor… de mirosul de fum, de lemn romnesc, de fasolea cu ciolan. E bun și jamonul, e bun și pieptul de rață, dar ca sarmalele și cu o mămăligă și cu o țuiculiță… nu se compară. Vă iubim, vă pupăm și o să venim în România”, a spus doamna Nina plângând.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Domna Nina nu este singura care și-a pus sufletul pe tavă în direct la Europa FM, ci au urmat și alți ascultători români din diaspora care au vorbit despre România și dorul de țară.

Ionel, Italia: „În Italia, zeci de mii de oameni își obligă statul să facă lucrurile”

Ionel: „Eu am trăit 14 ani în Italia și m-am întors în ultimii 4. Avem legi care sunt de zeci de ani, dar pe care statul nu vrea să le aplice. Avem o situație în care, deși oamenilor le arăți că se încalcă legea, oamenii spun că e bine și așa. Trăiesc în Dolj, dar bănuiesc că lucrul acesta îl întâmpini peste tot. Eu aș avea cel puțin două exemple în care jumătate din Dolj, deși recunoaște că în zona lor se încalcă legea, nu se face nimic. Unul pentru care eu lupt de 3-4 ani de zile este că în Dolj 55 de comune primesc apă murdară – o spune Departamentul Sănătății Publice din Dolj, apă care nu ar trebui distribuită oamenilor pentru că este extrasă din pământ și nu este tratată. Partea a doua este că acea apă vine vândută – ceea ce înseamnă altă faptă pentru că una este să-i dai omului un bun necesar, alta este că tu i-o vinzi cu adaosuri comerciale de peste 5000%, de la 5 bani la 3.80”.

Cătălin Striblea: Unde ai trăit tu în Italia, s-ar fi întâmplat asta vreodată?

Ionel: „Nu. Se numesc cauze comune, adică dosare, procese penale sau civile în care oamenii se pun parte civilă împotriva statului. Zeci de mii de oameni își obligă statul să facă lucrurile”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Radu, Anglia: „Am început de jos, de la spălat mașini, și am primit același respect pentru că mi-am făcut treaba”

Radu: „Vă sun din Anglia, sunt aici de 8 ani. Sunt din județul Bihor, unde se știe că este pe plus, ne merge bine, dar din păcate nu văd o schimbare foarte bună, dar nu am curaj să mă duc înapoi. Sunt șofer de tir. Nu văd respectul pe care îl primesc aici. Am o problemă medicală, orice problemă, pentru companie nu există nu. La fel, eu îmi fac treaba. Dar dacă am o problemă în orașul meu, se rezolvă, nu pe loc, dar am răspunsul în câteva zile. Atâta îngăduire în țara mea nu am primit niciodată. Am început de jos, de la spălat mașini, și am primit același respect pentru că mi-am făcut treaba”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alin, Danemarca: „Poate cel mai important lucru pe care l-am învățat este să cer mai mult”

Alin: „Cum se vede România din afară? Mai bine, pentru că fiind la o distanță mai mare, avem o perspectivă mai bună și vedem în profunzime. România se vede în funcție de ce vrei să vezi. Și am să încerc să fiu optimist azi, dar și realist. Acum 15 ani când am plecat din România, România nu se vedea bine, motiv pentru care am ales să plec. Dacă acum 15 ani România ar fi arătat cum arată azi, cred că nu aș fi plecat. Dar odată plecat din România, eu vorbesc în nume personal, aspirațiile și pretențiile noastre au crescut. Dacă acum 15 ani m-aș fi mulțumit cu ce oferă România, azi nu mă mai mulțumesc pentru că am repere, am cu ce să compar și pot să cer mai mult. Și poate cel mai important lucru pe care l-am învățat este să cer mai mult”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cămașa cu altiță, cunoscută drept „ia românescă”, a fost inclusă în patrimoniul UNESCO chiar de Ziua Națională