Confidenţialitate


Ziua Mondială a Alimentației: “Dreptul la hrană pentru o viaţă mai bună și un viitor mai bun”


Ziua Mondială a Alimentației: “Dreptul la hrană pentru o viaţă mai bună și un viitor mai bun”

Ziua Mondială a Alimentației este sărbătorită anual pe 16 octombrie și a fost inițiată în 1979 de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Scopul principal al acestei zile este de a atrage atenția asupra problemelor legate de foame, insecuritate alimentară și nutriție, dar și de a promova sisteme alimentare sustenabile și echitabile la nivel global.

Tema din acest an, “Dreptul la hrană pentru o viaţă mai bună şi un viitor mai bun”, evidenţiază importanţa diversităţii, nutriţiei, accesibilităţii, precum şi a siguranţei şi durabilităţii alimentelor, sporind gradul de conştientizare cu privire la modul în care o mai mare diversitate de alimente nutritive ar trebui să fie disponibile în câmpurile noastre, plasele de pescuit, pieţele şi pe mesele noastre, în beneficiul tuturor, potrivit www.fao.org.

Lipsa de acces la hrană suficientă și de calitate rămâne o problemă pentru multe regiuni ale lumii, în special în țările în curs de dezvoltare. Potrivit FAO, aproximativ 10% din populația globală suferă de malnutriție cronică. În același timp, resursele naturale, cum ar fi apa și solul, sunt exploatate la capacitate maximă, punând o presiune enormă asupra mediului.

Schimbările climatice, defrișările și pierderile masive de biodiversitate au, de asemenea, un impact negativ asupra producției alimentare. De exemplu, secetele prelungite, inundațiile și alte fenomene extreme afectează recoltele și cresc riscul de crize alimentare.

Ziua Mondială a Alimentației nu este doar un prilej de a discuta despre provocările globale legate de hrană, ci și o oportunitate de a reflecta asupra schimbărilor pe care fiecare dintre noi le poate face.

Accesul la hrană sănătoasă și sustenabilă este un drept fundamental, iar protejarea resurselor planetei este esențială pentru a asigura acest drept pentru generațiile viitoare. Numai prin eforturi comune la nivel local și global putem construi un sistem alimentar mai rezilient, echitabil și durabil.

Foto: Shutterstock


Ultimele stiri
Hunedoara: Descoperire nouă la Castelul Corvinilor. Au fost găsite două documente vechi de peste 150 de ani, depuse…

„Sirenele libertății” vor răsuna sâmbătă la Timişoara, un gest simbolic care marchează ziua declarării primului oraş liber de…

Ciprian Ciucu, după ce a depus jurământul pentru funcția de primar general al Capitalei: „Va urma o perioadă…

Vladimir Putin a acuzat Ucraina de începerea războiului în 2022 și a prezentat o hartă a Rusiei care…

Mai multe cadre MAI au donat sânge în cadrul unui eveniment-spectacol, la care au luat parte și copii:…

Secția de ATI pentru nou-născuți a spitalului „Marie Curie” din București se extinde. Mai e nevoie de jumătate…

România în Direct. Care este gustul Crăciunului tău?

Impozitele auto cresc de la 1 ianuarie, în funcție de norma de poluare și capacitatea cilindrică. Lia Olguța…

Carburanții se scumpesc din 1 ianuarie. Cât vor plăti șoferii la pompă pentru benzină și motorină | AUDIO

STUDIU: Românii consumă tot mai puține băuturi nealcoolice din cauza creșterii prețurilor și a taxei pe zahăr. Cea…