Confidenţialitate


Ziua Mondială a Alimentației: “Dreptul la hrană pentru o viaţă mai bună și un viitor mai bun”


Ziua Mondială a Alimentației: “Dreptul la hrană pentru o viaţă mai bună și un viitor mai bun”

Ziua Mondială a Alimentației este sărbătorită anual pe 16 octombrie și a fost inițiată în 1979 de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Scopul principal al acestei zile este de a atrage atenția asupra problemelor legate de foame, insecuritate alimentară și nutriție, dar și de a promova sisteme alimentare sustenabile și echitabile la nivel global.

Tema din acest an, “Dreptul la hrană pentru o viaţă mai bună şi un viitor mai bun”, evidenţiază importanţa diversităţii, nutriţiei, accesibilităţii, precum şi a siguranţei şi durabilităţii alimentelor, sporind gradul de conştientizare cu privire la modul în care o mai mare diversitate de alimente nutritive ar trebui să fie disponibile în câmpurile noastre, plasele de pescuit, pieţele şi pe mesele noastre, în beneficiul tuturor, potrivit www.fao.org.

Lipsa de acces la hrană suficientă și de calitate rămâne o problemă pentru multe regiuni ale lumii, în special în țările în curs de dezvoltare. Potrivit FAO, aproximativ 10% din populația globală suferă de malnutriție cronică. În același timp, resursele naturale, cum ar fi apa și solul, sunt exploatate la capacitate maximă, punând o presiune enormă asupra mediului.

Schimbările climatice, defrișările și pierderile masive de biodiversitate au, de asemenea, un impact negativ asupra producției alimentare. De exemplu, secetele prelungite, inundațiile și alte fenomene extreme afectează recoltele și cresc riscul de crize alimentare.

Ziua Mondială a Alimentației nu este doar un prilej de a discuta despre provocările globale legate de hrană, ci și o oportunitate de a reflecta asupra schimbărilor pe care fiecare dintre noi le poate face.

Accesul la hrană sănătoasă și sustenabilă este un drept fundamental, iar protejarea resurselor planetei este esențială pentru a asigura acest drept pentru generațiile viitoare. Numai prin eforturi comune la nivel local și global putem construi un sistem alimentar mai rezilient, echitabil și durabil.

Foto: Shutterstock


Ultimele stiri
Cum ne îmbrăcăm de sărbători: Ce spun despre noi culorile pe care le purtăm | GALERIE FOTO

Semnificațiile icoanei Nașterii Domnului: Simboluri, izvoare și reprezentări tradiționale | GALERIE FOTO

Părintele greco-catolic Victor Ostropel, despre ce înseamnă „magia” Crăciunului: „Să petrecem această sfântă și dumnezeiască sărbătoare cu simplitate…

Preotul Stănel Roșu, despre însemnătatea Crăciunului: „Trebuie să fim în primul rând oameni, să ne iertăm, să ne…

Crăciunul la ortodocși și catolici, sărbătorit pe 25 decembrie

Amintiri valoroase de Crăciun ale câtorva dintre jurnaliștii Europa FM. Cum arăta odinioară colindatul la sat și copilăria…

Bradul de Crăciun, o tradiție cu rădăcini în Antichitate. Unde a apărut obiceiul împodobirii lui

Obiceiuri de Crăciun, în Transilvania. „Ce presupune „Colinda de ceată bărbătească”, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 2013…

Studiu: Șase din zece români declară că depășesc bugetul alocat pentru Sărbători. Generația care economisește mai mult |…

Tradiții de Crăciun în Maramureș: Brondoșii de Cavnic, obicei unic în țară, prin care sunt alungate spiritele rele…