Confidenţialitate

Ziua învestirii lui Emmanuel Macron în funcţia de preşedinte al Franţei

Tânărul Emmanuel Macron îşi preia, astăzi, mandatul de preşedinte al Franţei.

Ceremoniile se desfăşoară la Palatul Elysee din Paris, unde acesta va fi  întâmpinat  pe covorul roşu de predecesorul său, Francois Hollande, care îi va preda prerogativele.

În jur 1.500 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru eveniment.

În vârstă de 39 de ani, Emmanuel Macron devine cel mai tânăr președinte din istoria Franței.

Centristul a câștigat, la 7 mai, al doilea tur al alegerilor prezidențiale, cu 66,1% din voturi, în fața contracandidatei de extremă dreapta Marine Le Pen.

În discursul de după victorie, Emmanuel Macron a promis că va lupta, ‘cu toate puterile’, ‘împotriva dezbinărilor care ne subminează’, luându-şi angajamentul de a ‘linişti temerile [poporului francez – n.r], de a relua legăturile cu optimismul”.

Totodată, Emmanuel Macron a promis eforturi pentru a ‘reface legăturile dintre Europa şi popoarele care o alcătuiesc, dintre Europa şi cetăţeni’.

Politicianul moderat a dat asigurări că le cunoaşte ‘mânia, teama şi îndoiala’ exprimate prin vot de susţinătorii contracandidatei sale.  ‘Voi apăra Franţa şi voi apăra Europa!’, a promis acesta.

Luni, Emmanuel Macron va efectua prima sa deplasare oficială în străinătate, la Berlin, pentru o întrevedere cu cancelarul Angel Merkel.