Emmanuel Macron merge luni la Berlin, la o zi după învestirea la Elysee

La doar o zi după ce va deveni oficial președintele Franței, Emmanuel Macron va merge la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel. Noul lider de la Elysee respectă astfel tradiţia iniţiată de alţi preşedinţi francezi. De pildă, socialistul Francois Hollande a mers la discuţii cu Angela Merkel chiar în după-amiaza învestirii sale la Elysee.

 

„Cancelarul are bucuria de a-l primi luni, la sfârșitul după-amiezii, pe noul președinte francez”, a anunțat purtătorul de cuvânt al cancelariei germane. Este prima deplasare în străinătate a lui Emmanuel Macron în calitate de președinte al Franței.

Acesta a câștigat pe 7 mai al doilea tur al alegerilor prezidențiale, cu 66,1% din voturi, în fața contracandidatei de extremă dreapta Marine Le Pen. În seara alegerilor, Angela Merkel l-a sunat pe Macron pentru a-l felicita și a-l asigura că ”dorește cu nerăbdare o cooperare strânsă, în spiritul prietenei tradiționale franco-germane”.

La ultima dezbatere electorală din campanie, Marine Le Pen l-a acuzat pe Emmanuel Macron că nu face nimic fără binecuvântarea cancelarului german. Ea a declarat atunci că ”Franţa va fi oricum condusă de o femeie” după alegerile prezidenţiale, ”de mine sau doamna Merkel”.

Miercuri, Consiliul Constituţional francez a proclamat oficial victoria lui Emmanuel Macron în scrutinul prezidențial. În vârstă de 39 de ani, acesta devine cel mai tânăr președinte al Franței.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS