Ziua Internațională a poeziei: La Târgu Jiu, spui o poezie și primești o cafea gratis

Clienții care s-a oprit astăzi în mai multe baruri și restaurante din Târgu Jiu au avut surpriza o să fie întrebați de chelnări dacă știu o poezie.

Iar dacă au și recitat, au primit cafeaua gratis.

Oferta din Târgu Jiu este valabilă doar astăzi de Ziua Internațională a Poeziei.

Patronii cafenelelor spun că oamenii și-au amintit cu plăcere poeziile, iar Mihai Eminescu rămâne preferatul tuturor.

Tudor Arghezi însă a fost următorul poet din care au recitat clienții, probabil și pentru că acesta a copilărit la Gorj.

Oferta „recitiți o poezie și primești o cafea” este valabilă doar astăzi până la închiderea programului la terasele și barurile din Târgu Jiu.

Agenții economici din Gorj susțin că toate costurile au fost suportate de o firmă renumit tot de cafea și că și-ar dori ca atmosfera boemă de astăzi să fie în fiecare zi.

La Bucuresti, de Ziua Internationala a Poeziei, Romania se alatura din nou campaniei-manifest „Plateste cu Poezie”, care are loc la nivel global in aproape 1500 de cafenele din zeci de tari.

Poezia devine pentru o zi moneda de schimb in peste 270 de cafenele de la noi din tara.

Trupa Oherside si Helen vor interpreta, in timp real, incepand cu ora 13.00, versurile scrise de internauti pe pagina de Facebook a evenimentului.

Ziua mondială a poeziei este marcată anual la 21 martie, ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susținute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999.

Este o ocazie de a ne onora poeții, de a reînvia tradițiile orale, cum ar fi recitalurile de poezie, de a promova lectura, scrierea și predarea poeziei, dar și de a întări legătura dintre poezie și alte arte.

Cu prilejul Zilei mondiale a poeziei, în România se organizează în fiecare an tot mai multe evenimente.

În acest an, un eveniment este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, împreună cu Asociația Euro CulturArt, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București, APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România și Opera Scrisă.ro la Green Hours Cafe — RECITAL CU PERECHE — „Noi și amintirea lor”—, un proiect dedicat promovării poeziei române contemporane prin intermediul unor lecturi publice.

GALA DE POEZIE & JAZZ marchează și ea Zilei mondiale a poeziei printr-un show unicat de blues și jazz oferit de Mike Godoroja&Blue Spirit, cu lecturi din cărțile laureaților celor mai importante premii de poezie acordate în România în ultimii trei ani, organizată de Muzeul Național al Literaturii Române din București (MNLR) și Asociația Euro CulturArt în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”.

Printre alte manifestări dedicate zilei se află și cele organizate la Memorialul Ipotești, precum și în numeroase orașe din țară.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS