Confidenţialitate

„Ziua Culturii Naționale”, marcată de Academia Română

Academia Română organizează marți, 15 ianuarie, sesiunea festivă „Ziua Culturii Naționale“ în Sala Mare a Ateneului Român, începând cu ora 12.

Ceremoniile dedicate „Zilei Culturii Naționale“ se vor desfășura în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis.

Manifestarea este moderată de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care, în cuvântul de deschidere, va vorbi despre semnificația sărbătoririi Zilei Culturii Naționale pe 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu.

Din partea Academiei Române vor susține prelegeri acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură, și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, cu temele „Cultura: A câta putere în stat?“, respectiv „Statalitatea românească și vechile sale lăcașuri“.

În cadrul sesiunii festive, va adresa un mesaj Prefericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, iar acad. Mihai Cimpoi va aduce, în alocuțiunea intitulată „Eminescu și Basarabia“, un omagiu poetului național și rolului esențial pe care poezia acestuia l-a avut în păstrarea și cultivarea limbii române și a identității naționale dincolo de granițele țării.

La ceremonie sunt așteptați și ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, și ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel Breaz, temele abordate de aceștia fiind „Omagiu culturii naționale“ și „Cultura națională – valori, permanențe, perspective în context european“.

Sesiunea festivă va fi urmată de un recital de poezie oferit de actorul Dorel Vișan și de un concert susținut de „Camerata Regală“.

Foaierul Ateneului Român va găzdui o expoziție foto-documentară realizată de Biblioteca Academiei Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române. Publicul va avea ocazia să admire unul dintre cele mai prețioase manuscrise eminesciene aflate în colecțiile Bibliotecii Academiei Române, Manuscrisul 2261, conținând „Legenda Luceafărului“, precum și monumentala ediție facsimilată „Manuscrisele Mihai Eminescu“, în 38 de volume, un proiect realizat sub coordonarea acad. Eugen Simion.

FOTO: Alina Bălan