Confidenţialitate

Criza politică se adâncește. Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier | AUDIO

Premierul desemnat Ludovic Orban și-a depus aseară mandatul, la o zi după ce cabinetul său, Orban 2, nu a mai putut fi supus la vot în Parlament.

Președintele Klaus Iohannis a acuzat PSD de intrarea în acest blocaj, după ce ședința pentru învestirea Guvernului a fost amânată din lipsă de cvorum, în sală fiind prezenți doar 188 de parlamentari dintre cei 465, adică doar parlamentari ai USR și PNL.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Programul consultărilor:

Ora 16:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 16:30 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 17:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 17:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 18:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
Ora 18:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
Ora 19:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;
Ora 19:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Vă reamintim, luni, Curtea Constituțională a dat dreptate PSD care a contestat a doua desemnare a lui Ludovic Orban în funcția de premier, după ce acesta fusese demis prin moțiune de cenzură.

Tot CCR i-a cerut președintelui să nominalizeze un prim-ministru care să aibă în spate o majoritate parlamentară. Drept urmare, președintele a chemat astăzi partidele la consultări:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Delegaţiile PNL, PSD şi USR vor fi primele care vor discuta cu şeful statului despre desemnarea unui nou premier.

Liberalii vor ajunge la Palatul Cotroceni pentru consultări la ora 16.00 și vor fi urmați de cei din PSD, USR şi UDMR.

PMP va ajunge la Palatul Cotroceni la ora 18.00. Următoarele delegaţii vor fi ale ALDE, Pro România, iar la final minorităţile.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că prima sa opțiune de premier rămâne tot Ludovic Orban. În spatiul public au fost vehiculate insa si alte numeNicolae Ciucă, Raluca Turcan sau  Bogdan Aurescu. O nominalizare e posibil să se facă chiar mâine (miercuri) – a mai spus preşedintele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Într-o prima reactie după anunțul președintelui, liderul interimar al PSD a considerat că până la alegeri ar trebui numit un guvern de specialiști. Marcel Ciolacu nu crede că de această dată PSD va merge cu o propunere de premier. La precedentele consultări, PSD și Pro România l-au propus pentru funcția de premier pe rectorul SNSPA, Remus Pricopie, dar varianta a fost declinată de presedinte.

PSD exclude să voteze o propunere de premier venită din partea PNL.

Nici ALDE nu va prezenta la Cotroceni o propunere de premier, dar va susține ideea unui premier independent, care să administreze țara pînă la alegeri. Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a declarat că partidul său nu-l va vota pe Ludovic Orban în cazul unei noi desemnări.

În schimb, Alianța USR-PLUS îl va propune premier pe Dacian Cioloș. Însă, dacă în final va fi nominalizată o persoană din PNL, USR va dori să facă parte din următorul guvern – a declarat la emisiunea Piaţa Victoriei, de la Europa FM, deputatul USR Cristian Seidler.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.