Confidenţialitate

Zi de BINE: Radu Romanțov, omul care îi poate învăța pe copii să transforme violența într-un beneficiu | AUDIO

“Cine a avut un coleg de clasă sau de școală violent, să ridice mâna! Pe colegul meu îl chema Mihnea. Și abia după ce a reușit să arunce un copil pe geam (noroc că aveam clasa la etajul 1), am aflat ce probleme avea acasă.

Și sunt sigură că doar puțin a ajuns la urechile noastre, ale copiilor. Pentru că violența în școli este de multe ori un act de bravură din partea unor copii care au fost abandonați, poate chiar și în familie. Copii rămași cu bunicii, copii din familii dezorganizate, copii din orfelinate, copii care prin violență încearcă să se facă văzuți, auziți, să își impună punctul de vedere într-o lume în care nu au control asupra nimic.

Energia asta trebuie canalizată și consumată. Dar constructiv, într-un fel care care să încurajeze o conduită civică. În sălile de box pe care Radu Romanțov le-a deschis în mai multe localități rurale de pe lângă Iași, copiii au acces la antrenamente de box, educație nutrițională și psiholog. Acolo învață că boxul nu e bătaie, e o disciplină care îți poate aduce o medalie. Acolo află despre Steluța Duță. Steluța era o adolescentă fugită din orfelinat și care trăia pe străzi în momentul în care a pășit într-o sală de box din Buzău. Acum este cea mai titrată pugilistă din lotul naţional de box feminin, multiplă campioană europeană și de trei ori vicecampioană mondială.

Știu că unii dintre voi o să ziceți că există forme mai bune de a face sport decât boxul, dar pentru Steluța boxul a fost salvarea. Dacă nu ar fi fost, și acum ar fi trăit sub un pod. O spune chiar ea. Iar în ce îi privește pe directorii de școli cu care colaborează Romanțov pentru promovarea nonviolenței, sunt fericiți că elevii își pot consuma energia prin sport. Pentru că da, și la sat, în pandemie copiii tot în case au stat, unde s-au închis în ei și au devenit și mai agitați și anxiosi.

Așa că zic de Bine de inițiativa lui Radu Romanțov, care îi poate învăța pe copii să transforme violența într-un beneficiu. Să fie buni, dar în ring.

Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la Zi de Bine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.