Confidenţialitate

Zi de BINE: Proiectul #LocDeBine creează camere de audieri special gândite pentru copiii victime | AUDIO

Când îmi povestea Mihaela Chiper, reporter de televiziune specializat pe justiție, pe care o cunoșteam deja de aproape 20 de ani de știri, cum stă treaba cu procesele penale în care sunt implicați copii și că în toată România există o singură cameră de audieri special gândită pentru minorul victimă sau martor, trebuie să recunosc că nu am înțeles…

Adică cum o singură cameră în toată țara? Și ceilalați ce fac? Păi sunt plimbați printre instituții, de la poliție, la DGASPC, la procuror, la judecător… Holurile instituțiilor se umplu de plânsetele mărturiilor lor.

Atunci i-am spus Mihaelei că dacă ea vrea să-și facă un ONG în domeniul ăsta, împreună cu Zi de BINE putem pune lucrurile în mișcare.

Zis și făcut! În februarie 2021 am dat drumul proiectului #LocDeBine și împreună cu nou înființata Asociație pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale am făcut trei camere de audiere pentru minori în cadrul Parchetelor de pe lângă tribunalele din Constanța, Vrancea și Vâlcea.

E locul în care copiii victime sau martori ai ororilor adulților vor fi audiați o singură dată, după un protocol adaptat vârstei, de către un specialist intervievator. E un spațiu amenajat cu elemente și materiale care să îl ajute să își spună povestea cu un risc cât mai mic de retraumatizare, după standarde europene.

Impactul proiectului l-am numărat în mesajele care ne-au venit apoi de la profesioniști din justiție din toată țara că este nevoie de un astfel de spațiu și la ei în județ. Așa că am continuat și până la final de 2021 am mai făcut încă trei camere, în Argeș, Sibiu și Mureș.

Iar acum tocmai am inaugurat camera cu numărul 7! La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. Este totodată primul proiect finalizat sub steagul Zi de BINE Moldova, căci anul acesta ne-am înmulțit cu o „sucursală” în teritoriu.

Ne facem Bine. Până la urmă, ne facem noi bine! Dar numai cu ajutorul tău și al oamenilor de Bine care ne sprijină fiecare cum poate și simte – unii își donează ziua de naștere, alții trimit un sms cu textul SUS la 8845, alții redirecționează către noi cei 3,5% din impozitul pe venit. Găsiți formularul pe www.zidebine.ro.

Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la Zi de Bine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Wunderkind/Unsplash