Confidenţialitate

Zi de BINE: Maria şi Gheorghe Boldijar, orfani crescuți la casa de copii, sunt mentori și sprijin pentru zeci de copii din orfelinate | AUDIO

“Vara asta, în cadrul unui proiect pe care l-am derulat la Zi de Bine, împreună cu Ajungem MARI, am cunoscut mai multe tinere din centre de plasament din toată țara. Am stat de vorbă, le-am ascultat.

Toate, gata să împlinească 18 ani. Gata să iasă din sistem și să ia viața în piept. Am vorbit despre chirii și despre băieți, despre salarii și despre relații, despre visuri și despre nevoi. Și ascultându-le am încercat să mi le imaginez peste 5 ani, pe unde or fi, ce or face. Își vor fi găsit de lucru? Dar unde să stea? Vor fi întâlnit vreun băiat de treabă?

Imaginația mea ar fi țesut pentru ele cele mai dulci scenarii de care e capabilă viața asta, dar realitatea mă tot trăgea de mânecă și nu-mi dădea pace.

Căci în realitate, primii ani pe care acești tineri îi petrec în „libertate” sunt, pentru mulți, „anii străzii”, în care dorm sub stele chiar dacă reușesc să prindă o slujbă, pentru că prea puțini poprietari îi văd “oameni” și nu “riscuri”, “pagube”.

Exact asta a fost și experiența prin care au trecut Maria şi Gheorghe Boldijar, orfani crescuți la casa de copii, acum părinți, dar și mentori și sprijin pentru zeci de copii din orfelinate.

Pentru că nu au uitat de unde au plecat, după ce și-au dat seama că au ajuns „să o ducă bine”, adică să aibă slujbe care să le permită o rată la garsonieră, au hotărât să facă ceva pentru acești copii.

Ei știu cel mai bine cum suferi când trebuie să împarți un măr la 5, când vin părinți la alți copii în vizită și la tine nu, când cine are o ciocolată e patron.

Așa că de mai bine de șapte ani cei doi colindă firmele locale cu chitara în mână și-și dăruiesc talentul: cântă.

Cu banii strânși, fac pachete pentru copii orfani sau familii sărace, pentru cei care dorm în gară.

Anul acesta și-au înscris proiectul și la Maratonul Internațional al Sibiului din 2 octombrie.

Mai ai câteva zile să intri pe www.maratonsibiu.ro și să contruibui la activitățile pe care le-au plănuit.

Și, deși strâng banii pentru Crăciun, tu poți să începi de azi să dăruiești pentru că, nu-i așa, fiecare zi e zi de BINE.

Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la Zi de BINE.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.