Confidenţialitate

Zi de BINE: Inovație și inspirație pentru a face bine. O discuție despre cum tehnologia și spiritul uman, aduse împreună, pot salva vieți | AUDIO

Munții României au devenit din această primăvară mai siguri pentru drumeții! Dronele și soluțiile software avansate, care se folosesc de Inteligența Artificială, ajută Salvamont în misiunile de căutare și salvare pe munți. Folosind soluțiile dezvoltate și implementate de Vodafone România – partenerul de tehnologie al Salvamont – capacitatea de căutare în misiunile de salvare va crește de aproape 10 ori.

Nevoia pentru dezvoltarea acestei tehnologii inovatoare vine în contextul în care, datele oficiale ale salvatorilor arată că, de la un an la altul, numărul cazurilor care necesită intervenție crește cu aproximativ 30-40%. Numai anul trecut, salvatorii au fost implicați în peste 7.000 de misiuni, multe dintre ele contracronometru. Iar în majoritatea cazurilor, timpul este cel mai mare inamic. Ariile extinse, relieful potrivnic și, uneori, condițiile meteo, îngreunează exponențial localizarea celor care au nevoie de ajutor. Acest segment al misiunilor este unul critic. Fiecare secundă contează, iar căutările în ritm alert sunt epuizante pentru salvatori.

Cu aceste date pe masă, Vodafone s-a implicat și a căutat soluții care să-i ajute pe salvatori să ajungă mai repede la victime. Dezvoltată în premieră de echipa de tehnologie a Vodafone România, prima dintre soluții asigură generarea semnalului necesar funcționării serviciilor de comunicații (2G/3G/4G/5G)  în zonele montane greu accesibile, cu ajutorul unei drone dotate cu o antenă de radiofrecvență, astfel încât victimele să poată intra în contact cu salvatorii.

Cea de-a doua soluție presupune căutarea persoanelor dispărute cu ajutorul unei alte drone, folosind tehnica de fotogrametrie, și utilizarea unui program bazat pe inteligență artificială, pentru a identifica o serie de indicii care ar putea semnala o prezență umană. Și în acest caz, principalul avantaj al soluției îl reprezintă reducerea semnificativă a timpului de căutare, sute de imagini putând fi analizate în doar câteva minute.

Noile soluții vin să contureze viitorul digital și demonstrează, deopotrivă, că tehnologia și spiritul uman, aduse împreună, pot contribui la salvarea de vieți omenești. Pentru și mai multă siguranță pe munte, instalați aplicația Salvamont-Vodafone și activați serviciul de localizare a telefonului, înainte de a pleca în drumeție.

Invitați în emisiune sunt Ciprian Zamfirescu, Digital Transformation Manager, Vodafone România și Sabin Cornoiu, Președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.