Confidenţialitate

Zi de BINE, cu Melania Medeleanu | Virginia Alexandrescu și Asociația Kastel: A oferi ajutor care produce schimbare e mai complicat decât pare | AUDIO

“Când întâlnești un om care nu are nimic, ai tendința să crezi că orice i-ai oferi îi va fi de folos în mod egal. Virginia Alexandrescu a aflat din proprie experiență că lucrurile nu sunt deloc așa. A aflat asta luând de pe stradă o fetiță, într-o seară de iarnă, aproape de Crăciun.

Era vânătă de frig, în papuci. Împreună cu fetița, Virginia a umplut portbagajul mașinii cu daruri si alimente, cu ghetuțe pentru toți copiii familiei și haine de iarnă și i le-a dus acasă. Nici 4 ore mai târziu, a dat peste ea în alt loc din oraș. Cerșea tot în papuci și ciorapi.

Au trecut mulți ani de atunci, iar Virginia nu a devenit mai cinică, ci mai pricepută în a-i ajuta pe oameni să se ajute singuri. A înființat Asociația Kastel la Brașov și cu ajutorul comunității de „kastelani” voluntari pe care i-a strâns în jurul ei, reușește să pună tot mai multe familii vulnerabile pe un drum drept. Unii nu au nevoie de haine sau de mâncare, ci de o capră și un cal cu care să pună pe picioare o mică fermă de familie. Așa că Asociația Kastel i-a ajutat să își cumpere o capră și un cal.

Alții au nevoie să își termine casa la care muncesc cu țârâita de zece ani, pentru că e tot mai greu să-și găsească de lucru la țară. Iar alții au pur și simplu nevoie de o vorbă bună, de câte un pachet cu alimente iarna sau haine mai groase. Iar toți copiii, fără excepție, au nevoie de educație. Pentru asta există proiectul „Profesor pentru o oră” – 120 de elevi de la licee de top din Brașov au devenit kastelani și oferă meditații gratuite copiilor sărmani. Unii dintre ei sunt marginalizați la școală și rămân în urmă, iar alții nu mai ajung deloc la școală. Iar Virginia este convinsă că de la educație pleacă orice Bine.

Zic de Bine despre Virginia Alexandrescu și Asociația Kastel pentru că să oferi ajutor care produce schimbare e mai complicat decât pare.

Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la Zi de Bine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.