Confidenţialitate

Zi de BINE: Anca Mezei, educatoare și profesoară de limba romani în cea mai mare comunitate de romi din Europa | AUDIO

“Se zice că nimic nu te învață mai bine ca experiența. Și cred că Anca Mezei, educatoare și profesoară de limba romani, ar fi de acord. Când ziarele scriu despre ea că îi învaţă pe copiii romi să-şi asume identitatea și că îşi împarte mâncarea cu elevii care vin flămânzi la ore şi îi încurajează să îşi urmeze visurile, poți ghici ce fel de viață a avut.

Dintr-un sat mic și o familie săracă, colegii de clasă o strigau „ţiganca Mezei“, iar învăţătoarea o punea în ultima bancă, alături de sora ei. Și mai rău a fost la liceu, când era deja domnișoară, dar tot nu primea niciun fel de respect. Asta doar a ambiționat-o să urmeze două facultăți. Iar la 20 de ani, când colegii ei se țineau de petreceri, Anca începea să predea limba romani într-o mică localitate din judeţul Braşov, unde a construit și o grădiniță.

Azi este educatoare și profesoară de limba romani în cea mai mare comunitate de romi din Europa – 9.000 de suflete care locuiesc în oraşul Săcele. Puțini dintre ei vin la școală, iar Anca merge din casă în casă să stea de vorbă cu părinții lor. E greu. Chiar și cei care ajung la școală o fac pe stomacul gol, așa că Anca are grijă să cumpere mereu biscuiţi, napolitane şi covrigi.

Zic de Bine despre Anca Mezei pentru că oameni ca ea sunt speranță și inspirație.

Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la Zi de Bine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.