Confidenţialitate

Volodimir Zelenski se îndreaptă spre Berlin și Paris pentru a semna acorduri de securitate. Președintele ucrainean, așteptat și la Conferinţa de Securitate de la Munchen | AUDIO

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, merge vineri, 16 februarie, la Berlin şi Paris pentru a semna acorduri de securitate menite să garanteze ţării sale un sprijin militar şi financiar pe termen lung, într-un moment în care întâmpină dificultăţi în a respinge agresiunea rusă, notează agenția France Presse.

Liderul de la va participa la Conferinţă de Securitate de la Munchen – reuniune care începe vineri, 16 februarie.

Este pentru prima dată când președintele ucrainean ia parte fizic la acest eveniment internaţional de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani.

Principalele subiecte pe agenda evenimentului sunt conflictele din Ucraina şi Fâşia Gaza.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Participarea în persoană a lui Zelenski la evenimentul din Germania, considerat a fi cea mai importantă reuniune internaţională a politicienilor şi experţilor în securitate, era aşteptată de ceva timp, dar nu fusese confirmată oficial.

La ediţia de anul trecut a conferinţei, preşedintele ucrainean a participat de la distanţă, prin videoconferinţă.

Președintele ucrainean va vorbi la Conferința de Securitate de la Munchen, pe 17 februarie, și va avea mai multe întâlniri bilaterale în marja evenimentului.

Cancelarul Olaf Scholz îl va primi pe liderul ucrainean și va fi semnat un acord între cele două state. Apoi, în partea a doua a zilei, Volodimir Zelenski este aşteptat la Paris, unde un parteneriat similar va fi semnat la Palatul Elysée.

La Conferinţă de Securitate de la Munchen va participa și vice-președintele Statelor Unite Kamala Harris, secretarul de stat american Antony Blinken, preşedintele israelian, dar și şeful diplomaţiei chineze

Aproximativ 50 de lideri din întreaga lume sunt aşteptaţi să ia parte la reuniune.

Guvernele de la Moscova și Teheran nu au fost invitate la această reuniune.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Avertisment din partea unui oficial de rang înalt al Statelor Unite: Rusia ar putea trimite o armă nucleară în spațiu | AUDIO