Confidenţialitate

Zelenski: Vă imaginați cum este să vă sunaţi prietenii pentru a le cere să închidă spaţiul aerian, iar ei să îşi exprime profunda îngrijorare? | AUDIO

Într-o intervenție prin videoconferință avută, ieri, în Parlamentul canadian, preşedintele ucrainean a denunțat invazia rusă și a cerut, din nou, instituirea unei interdicții de survol pentru țara sa. Șeful guvernului de la Ottawa, Justin Trudeau, a salutat curajul ucrainenilor din aceste zile.

„Imaginaţi-vă oraşele voastre bombardate, încercuite”, le-a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski parlamentarilor canadieni cărora le-a cerut să înţeleagă suferinţa poporului său şi a solicitat un sprijin mai puternic din partea Canadei. „Ştiu că susţineţi Ucraina, dar aş vrea să înţelegeţi prin ce trecem noi”, a adăugat acesta.

„Ruşii au ucis deja 97 de copii” bombardând „şcoli, spitale, case”, a amintit liderul de la Kiev în faţa deputaţilor canadieni, care l-au ovaţionat în picioare timp de câteva minute.

„Vă puteţi imagina cum ar fi să vă sunaţi prietenii pentru a le cere să închidă spaţiul aerian, să oprească bombardamentele, iar ei, în schimb, pur şi simplu să îşi exprime profunda îngrijorare faţă de această situaţie”, a mai spus Zelenski, cerând din nou o zonă de interdicţie aeriană în Ucraina.

Aşezat în faţa unui steag ucrainean, Volodimir Zelenski l-a provocat de mai multe ori direct pe premierul canadian, Justin Trudeau, în discursul său de 12 minute.
„Imaginaţi-vă că la ora 4 dimineaţa începeţi să auziţi explozii de bombe. Justin, vă puteţi imagina pe dumneavoastră şi pe copiii dumneavoastră auzind toate aceste explozii?”, a întrebat el.

„Ne oferiţi ajutor militar, ajutor umanitar, aţi pus în aplicare sancţiuni dure, dar vedem că, din păcate, acest lucru nu pune capăt războiului”, a spus el, referindu-se la dorinţa Rusiei de a „anihila Ucraina”.

„În esenţă, ceea ce încerc să spun este că va trebui să faceţi mai mult pentru a opri Rusia, pentru a proteja Ucraina şi, făcând acest lucru, pentru a proteja Europa de ameninţări ruseşti”, a adăugat preşedintele ucrainean. Evocând în preambul „istoria comună” dintre cele două ţări, Justin Trudeau a spus că Volodimir Zelenski este „o sursă de inspiraţie pentru toţi”.

„Democraţia din lume este norocoasă să vă aibă drept campion”, a declarat premierul canadian. „Credem că atunci când o cauză este dreaptă şi bună, aceasta va câştiga întotdeauna, indiferent cât de mare este adversarul. Asta nu înseamnă că va fi uşor”.

Cu aproape 1,4 milioane de persoane (sau 3,8% din populaţie) de origine ucraineană, Canada are a doua cea mai mare diasporă ucraineană din lume.

Preşedintele Volodimir Zelenski, care s-a adresat deja parlamentelor britanic şi european în urmă cu câteva zile, se va adresa astăzi Congresului american.

Sursa foto: Twitter / Володимир Зеленський

Citește și: Premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei, la Kiev în semn de solidaritate cu Ucraina | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.