Confidenţialitate

Premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei, la Kiev în semn de solidaritate cu Ucraina | AUDIO

După o călătorie cu trenul, pentru câteva ore, la Kiev s-au aflat, ieri, premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei, care au vrut să transmită personal sprijinul fără echivoc al Uniunii Europene. Șeful guvernului ucrainean a salutat curajul celor trei omologi. După întâlnire, șeful guvernului de la Varșovia a insistat asupra necesităţii de a acorda rapid Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Cei trei şefi de guvern sunt primii lideri străini care vizitează capitala Ucrainei după invazia rusă. “Vizita dumneavoastră la Kiev în această perioadă dificilă pentru Ucraina este un semn puternic de sprijin. Îl apreciem cu adevărat”, a spus Zelenski într-o postare online.

Scurte imagini difuzate de administraţia prezidenţială ucraineană îl arată pe Volodimir Zelenski vorbind în ucraineană şi engleză cu prim-ministrul polonez, cel ceh şi şeful guvernului sloven.

La Kiev a fost prezent de asemenea şi vice-premierul polonez Jaroslaw Kaczynski, lider al partidului de guvernământ, principalul factor de decizie din Polonia.

“Aici, în Kievul distrus de război, se face istorie. Aici libertatea luptă împotriva lumii tiraniei. Aici atârnă în balanţă viitorul tuturor”, a scris premierul polonez pe Twitter. Premierul ucrainean a salutat ceea ce a calificat ca fiind “curajul prietenilor adevăraţi” şi a declarat că cei trei premieri au discutat despre sprijinul pentru Ucraina şi alte sancţiuni.

Decizia de a vizita capitala Ucrainei a fost luată după o consultare cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ideea acestei deplasări a fost convenită la summit-ul liderilor Uniunii Europene desfăşurat la Versailles, în Franţa, săptămâna trecută.

Sursa foto: Unsplash / Egor Lyfar

Citește și: Război în Ucraina, ziua 21: Sirenele antiaeriene au răsunat, miercuri dimineață, în mai multe orașe | VIDEO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.