Confidenţialitate

Zelenski spune că va întrerupe orice negociere cu Rusia dacă prizonierii de război de la Mariupol vor fi judecați de Moscova

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizează Rusia că dacă îi va judeca prizonierii de război de la Mariupol, orice șansă de negociere a unui eventual acord de pace va fi anulată. Zelenski a spus în postarea zilnică, de duminică noapte, că știe că rușii pregătesc „o mascaradă de proces”.

Ucraina va celebra miercuri ziua independenței, iar liderii de la Kiev se tem de noi atacuri ale Rusiei.

Președintele Ucrainei a avertizat noaptea trecută că „nu vor mai exista niciun fel de discuţii” cu Rusia în cazul în care autorităţile ruse vor pune în scenă o „mascaradă de proces” împotriva eroilor de la Mariupol.

Peste 2.000 de soldaţi ucraineni s-au predat în luna mai, ieşind din tunelurile combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, după aproape trei luni în care au rezistat în faţa asaltului forţelor Moscovei.

Ulterior, unii dintre ei au fost duși în teritoriul controlat de separatişti în regiunea Doneţk, iar mai mulţi comandanţi ai acestora au fost duşi la Moscova pentru a fi interogaţi.

„Reacţia ţării noastre va fi absolut clară. Dacă acest proces abject are loc şi dacă oamenii noştri vor fi aduşi în acest loc, cu încălcarea tuturor acordurilor, a tuturor normelor internaţionale, dacă există abuz… Aceasta va fi linia dincolo de care orice negociere este imposibilă”, a spus președintele Ucrainei.

Primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a declarat la 11 august că invadatorii ruşi transformă clădirea Filarmonicii din Mariupol într-un tribunal pentru un „proces spectacol” împotriva prizonierilor de război ucraineni.

Pe scenă au fost instalate cuşti de fier în care vor fi ţinuţi prizonierii ucraineni.

Zelensky a spus acum că toţi partenerii Ucrainei au fost informaţi despre ceea ce „statul terorist ar putea pregăti pentru săptămâna aceasta, când Ucraina va celebra sărbătoarea sa principală – Ziua Independenţei”, la 24 august.

Cu această ocazie, liderii de la Kiev au aliniat pe străzile centrale ale capitalei tancuri rusești și alte mașini de luptă ale invadatorilor, cucerite, distruse sau abandonate.

Citește și: Rusia ar intenționa să oprească blocurile de energie ale centralei de la Zaporojie și să le deconecteze de la rețeaua electrică, susține Kievul