Confidenţialitate

Zelenski, actorul care a ajuns să trăiască rolul de președinte jucat în seriale. Cum l-a schimbat războiul de 1 an pe liderul de la Kiev | AUDIO, FOTO

Ironizat multă vreme pentru faptul că actorul devenise președinte de-adevăratelea, Volodimir Zelenski și-a câștigat respectul în momentul în care a refuzat să fugă din Kiev, deși Statele Unite și britanicii îi oferiseră ocazia să se pună la adăpost.

Dimineața de 24 februarie 2022. După primele lovituri, Volodimir Zelenski decretează legea marțială. Câteva ore mai târziu anunță mobilizarea generală.

Un moment-cheie a fost considerată ieșirea din buncăr a lui Zelenski alături de mai mulți dintre consilierii săi în a doua noapte a invaziei în timp ce armata ucraineană lupta cu rușii în apropiere.

Au înregistrat pe telefonul președintelui celebrul mesaj de 40 de secunde prin care li se spunea ucrainenilor că liderul e la Kiev, președintele nu a plecat.

„Suntem cu toţii aici”și „Ne aflăm în Kiev. Noi apărăm Ucraina”, spunea Zelenski, replică la mesajele Moscovei că ar fi părăsit Kievul.

În dimineața zilei de 26 februarie 2022, un cont guvernamental anunța că președintele a refuzat propunerea Statelor Unite de a pleca din țară. „Am nevoie de muniție, nu de o călătorie”, le-ar fi transmis Zelenski oficialilor americani, potrivit BBC.

Citește și: Emoțiile unui an de război în Ucraina: Trei români vorbesc despre aceleași imagini care i-au marcat pe viață | AUDIO, FOTO

Planul iniţial a fost ca președintele și alți membri ai conducerii să rămână în buncăr pentru o săptămână

Cum rușii înaintau, exista temerea că și Kievul ar putea cădea așa că în primele două luni Zelenski și consilierii au trăit mare parte a timpului în subteran, cu ieșiri la suprafață periodice pentru a asigura populaţia că nu a fugit.

A comunicat digital cu oamenii săi, cu poporul său, cu lumea întreagă.

Experții în comunicare și presa internațională care i-a făcut portretul de nenumărate ori în ultimul an au subliniat că „vestimentația sa este echivalentul vizual al cuvintelor sale”, cum nota Rebecca Arnold, lector la Institutul de Artă Courtauld din Londra pentru cotidianul „The Independent”.

A renunțat la ținuta de birou, costum și cămașă, pentru pantalonii sport, tricourile și hanoracele kaki, specifice uniformelor militare.

O perioadă intensă în care a transmis mesaje populației prin intermediul telefonului, cu întâlniri, interviuri şi apeluri către liderii mondiali, printr-un șir de discursuri ținute în Parlamentele mai multor țări, în Parlamentul European.

Imaginea sa de președinte care îmbărbătează și rămâne alături de trupele sale se consolidează prin ieșirile din Kiev, vizitele în localitățile în care rușii au comis masacre, cum sunt Bucha, Izium și Borodianka.

Citește și: Mobilizarea ONG-urilor din România la valul de refugiați ucraineni. Voluntarul care de un an de zile îi ajută pe cei fugiți din calea războiului | AUDIO

„Nimic din trecutul lui Volodimir Zelenski nu-l anunța pe eroul care a catalizat dârzenia ucrainenilor și admirația întregului Occident. Născut în Ucraina centrală, într-o familie evreiască, Zelenski a făcut carieră în divertisment înainte de a triumfa suprinzător și fără drept de apel în alegerile prezindențiale din 2019”, se arată în prezentarea biografiei „Zelenski”, de Serghei Rudenko.

Autorul arată că, dintre destinele suprinse în carte, cel mei spectaculos, cu „turnante curajoase, dar și cu alegeri îndoielnice, este cel al lui Volodimir Zelenski, președintele care mai întâi și-a interpretat rolul pe micile ecrane pentru ca apoi sa-l transpună în realitate”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Colaj Shutterstock

Citește aici mai mule articole despre 1 an de război în Ucraina