Confidenţialitate

Mobilizarea ONG-urilor din România la valul de refugiați ucraineni. Voluntarul care de un an de zile îi ajută pe cei fugiți din calea războiului | AUDIO

Declanșarea invaziei rusești în Ucraina a produs și o criză fără precedent a refugiaților. Milioane de oameni au fugit din calea bombelor. România a fost unul dintre statele care au primit fluxuri de refugiați încă din primele zile ale războiului.

Un rol cheie a fost jucat și de organizațiile neguvernamentale care au preluat refugiații la principalele granițe, gări și autogări din țară.

Organizații ca Salvați Copiii sau Crucea Roșie au oferit ajutoare încă din primele zile ucrainenilor ajunși pe pământ românesc. Ulterior s-au alăturat și alte ONG-uri.

Asociația Anaid este unul dintre ele.

Voluntarii s-au stabilit în Gara Filaret din București, unde noapte de noapte, timp de mai multe luni, au poposit sute de autocare pline cu oameni.

Alexandru Soare este unul dintre voluntarii care de un an zile ajută refugiații.

„Practic am început cu cafea și ceai după care ne-am extins, ofeream mâncare, senvișuri, produse de igienă personală, hăinuțe, încălțăminte, haine pentru adulți, pemperși, absolut tot ce aveau nevoie.”

Povestește că în țara noastră au ajuns mii de copii ucraineni, iar cei din Gara Filaret erau întâmpinați cu ouă de ciocolată:

„Ca să putem să numărăm cât mai bine și să fim siguri de numărul de copii, aveam cartoane de 24 de ouă în fiecare carton. Pe lângă bucuria de pe chipul copilului, la sfârșit puteai să numeri câte ouă ți-au rămas și în felul ăsta știam câți copii au fost exact în autocar.”

Citește și: Peste 15 milioane de refugiați ucraineni au ajuns în țări ale UE de la începutul războiului până în prezent | VIDEO

Poveștile femeilor refugiate l-au marcat profund pe Alexandru Soare:

„O femeie a pus piciorul jos, a coborât din autocar, a început să plângă, să țipe. Ne-a povestit că ea a fost violată de rusși. La următorul autocar a fost o chetie trasă la indigo, o femeie a pus piciorul jos, a început să plângă fix la fel și ne-a povestit că a fost violată de ruși și mama și mătușa la rândul lor au fost violate de către ruși și au fost puse în genunchi, cu mâinile la spate și au trecut cu tancurile peste ele.”

Voluntarul afirmă că refugiații ucraineni care s-au stabilit în România au în continuare nevoie de ajutor și chiar dacă oamenii nu mai vin în autocare pline, nevoile sunt aceleași.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește aici mai mule articole despre 1 an de război în Ucraina