Zeci de percheziții la firme de tip fantomă, în mai multe județe

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice fac, luni dimineața, 48 de percheziții în două dosare de evaziune fiscală, în Ilfov,Dolj,Vâlcea și Ialomița. Prejudiciu adus bugetului este de 3 milioane de euro în fiecare dosar.

Potrivit Poliției Române, prima acțiune are loc într-un mare centru comercial din județul Ilfov și vizează tranzacții mari de mărfuri din China și Turcia în spațiul intracomunitar, fără plata TVA.

În acest caz se fac 14 percheziții, la firme bănuite că derulau tranzacții comerciale fictive cu articole de îmbrăcăminte, textile, încălțăminte, jucării și articole de uz casnic, de proveniență din import (Turcia și China), la comanda unor clienți/beneficiari reali din România.

„Bunurile erau transportate în regim de grupaj/cargo (mai multe colete pentru diverși beneficiari, în același transport), pe rutele Turcia – România, respectiv China – România (Portul Constanța) și valorificate în final fără întocmirea de documente fiscale sau prin întocmirea acestora fără conținut real privind valoarea de vânzare și cumpărătorul efectiv”, potrivit IGPR.

În perioada ianuarie – octombrie 2019, prin intermediul celor a 7 societăți comerciale au fost făcute 82 de importuri, cu o valoare declarată în vamă în sumă totală de aproape 3 milioane de dolari.

A doua acțiune vizează o grupare ce achiziționa materiale textile din spațiul intracomunitar, ce ulterior erau prelucrate, la negru, în fabrici de confecții din Dolj, Vâlcea și Ialomița.

Marfa făcută la aceste fabrici era comercializată în mediul online, fără a fi declarate veniturile către bugetul de stat.

În acest caz se fac 35 de percheziții, prejudiciul fiind de 3 milioane euro.

„Activitățile vizează o grupare bănuită de evaziune fiscală prin achiziții intracomunitare de mărfuri, în special materiale textile, aprovizionate din spațiul comunitar. Mărfurile erau ulterior prelucrate și comercializate online și prin intermediul firmelor de curierat ca produse finite (articole vestimentare), fără a fi declarate și achitate către bugetul de stat taxele și impozitele rezultate din aceste operațiuni comerciale”, spun polițiștii.

Pentru sustragerea de la realizarea unor eventuale controale ale autorităților fiscale și judiciare, dar și pentru disimularea adevăratei proveniențe a materiilor prime și a veniturilor ilicite obținute din activități, membrii grupării ar fi acționat în numele unor societăți comerciale de tip fantoma, prin intermediul cărora, folosind transferuri succesive, ar fi reușit să-si însușească banii proveniți din activitatea infracțională.

Cele două grupări utilizau aceeași bază logistică de societăți, cu un comportament de tip fantomă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS