Confidenţialitate

Zeci de percheziții în Capitală și alte 19 județe, în cazul permiselor de conducere false

Peste 40 de percheziții au avut loc la persoane acuzate că obțineau permis de conducere fraudulos în străinătate, apoi mergeau să îl schimbe cu unul valid, românesc. Verificările, pentru destructurarea unei grupări infracționale, formată din cetățeni români și străini, au avut loc în 19 județe și în București.

Aproape 50 de oameni au fost duși la audieri. Polițiștii și procurorii spun că, începând cu a doua jumătate a anului 2019 şi până în prezent, s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, compus inițial din 9 membri (cetățeni români și străini). Membrii grupării ar fi înlesnit obţinerii contra-cost și în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru mai mulţi cetăţeni români, care nu aveau competențele necesare obținerii dreptului de a conduce pe drumurile publice din România.

Potrivit Poliției, cei interesați de obținerea unor permise de conducere ar fi pus la dispoziția membrilor grupării datele personale, o fotografie și un specimen de semnătură, care ar fi fost transmise în străinătate, pentru întocmirea permiselor.

Ulterior, documentele frauduloase ar fi fost expediate în România, iar cetățenii români care intrau în posesia acestora s-ar fi prezentat la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de românești.

Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis ar fi fost de aproximativ 3.000 de euro. Până în prezent au fost identificați peste 100 de cetățeni români, care fie ar fi obținut permis în acest mod.