Confidenţialitate

Zeci de milioane de euro, pentru proiecte care dezvoltă Delta Dunării

Fondurile pentru peste 100 de proiecte care vizează dezvoltarea Deltei Dunării au fost suplimentate cu aproximativ 140 de milioane de euro. Proiectele vizează dezvoltarea serviciilor, iluminatul public sau turismul.

Ministerul Dezvoltării va aloca 645 de milioane de lei (140 de milioane de euro) pentru 157 de noi proiecte care au obținut finanțare europeană, anunță Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării.

Proiectele care au primit finanțare privesc sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor, sprijinirea eficienței energetice în infrastructurile publice, iluminatul public sau dezvoltarea durabilă a turismului prin diversificarea economiilor locale. Prin aceste proiecte se vor face investiții în infrastructura turistică de agrement în Jurilovca, Maliuc, Mahmudia, Sfântu Gheorghe, Chilia și Sulina.

ITI Delta Dunării este un instrument financiar construit special pentru nevoile specifice ale acestui teritoriu, iar mecanismul de Investiții Teritoriale Integrate (ITI) reprezintă un proiect pilot în România prin care s-a încercat atragerea eficientă a fondurilor europene pentru o întreagă regiune – în cazul de față zona Deltei și a Dobrogei.

Mecanismul de Investiții Teritoriale Integrate pentru Delta Dunării a depus în primul său exercițiu financiar peste 1.700 de proiecte, în valoare totală de aproape 1,5 miliarde de euro, din care au fost contractate aproape 1.000 de proiecte în valoare totală de aproape 900 milioane de euro, conform informațiilor furnizate de reprezentanții ITI Delta Dunării.