Confidenţialitate

Wynton Marsalis, concert special în Piața Mare din Sibiu, cu ocazia Zilelor muzicale româno-americane

Cel de al treilea concert în România al marelui cântăreț de jazz Wynton Marsalis are loc sâmbătă 3 iulie, ora 21:00, în Piața Mare din Sibiu, inima orașului, devenită simbol al artelor spectacolului.

Concertul se va desfășura în cadrul Zilelor muzicale româno-americane, organizate de Filarmonica de Stat din Sibiu, fiind totodată o avanpremieră la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, partener special al Întâlnirilor JTI.

„Am cântat de multe ori în piețe, de exemplu într-o piață din Mexico. Suntem flămânzi să cântăm, ne bucurăm foarte mult să cântăm în aer liber”, a spus Wynton Marsalis, recent, în conferința sa de presă de la București.

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra au susținut un prim concert, de jazz, pe 1 iulie, la Sala Palatului, ora 20:00, pe aceeași scenă unde au mai fost prezenți, cu decenii în urmă, ”monștrii sacri” ai genului, ca Louis Armstrong sau Dizzy Gillespie.

Al doilea show a avut loc vineri, 2 iulie, la Sala Radio.

Despre publicul din Europa de Est și cum asculta jazzul în anii comunismului, Wynton a reamintit că „Jazzul s-a născut în timpuri dificile ale istoriei, de aceea e legat de timp și de istorie. Jazzul e o muzică foarte bună pentru vremurile de încercare. Am concertat în Polonia în 1983, apoi în țara care se numea atunci Cehoslovacia și în Germania de Est. Am descoperit o varietate de sentimente și o cultură foarte bogată. Publicul din Europa de Est este un public entuziast”.

„Concertul de jazz simfonic este singurul de acest tip din turneu și se datorează colaborării cu Cristian Măcelaru. Eu nu am studiat compoziție simfonică. A fost ca un hobby. Mi-a plăcut să învăț de unul singur. Iar Cristi m-a ajutat. Eu și Cristi avem multe în comun, dincolo de naționalitate.”, a spus Wynton Marsalis.