Confidenţialitate

World Trade Center, înainte de atacul din 11 septembrie 2001 | GALERIE FOTO

Ideea unui World Trade Center datează din 1942, când avocatul Austin Tobin a devenit director al New York Port Authority.

Austin Tobin a fost cel care a ordonat extinderea Tunelului Lincoln şi a podului George Washington, precum şi construirea aeroportului John F. Kennedy.

Însă proiectul cel mai dorit de el a fost, fără îndoială, World Trade Center, un complex asemănător cu Rockefeller Center, menit să atragă companii internaţionale la New York.

Primele planuri ale celor două turnuri au fost concepute de arhitectul austriac John Eberson, celebru prin cladirile sale Art Deco.

Proiectul iniţial prevedea ca WTC sa fie „populat” cu aproape 24 de clădiri, construite la un preţ de 150 de milioane de dolari, însă autorităţile locale au „îngheţat” acele planuri în 1949.

În momentul când a început construirea celor două turnuri gemene, America avea deja încredere în tehnologie, iar aspiraţiile sale spre grandoare erau pe cale să fie îndeplinite. Din punct de vedere structural, cele 110 etaje ale turnurilor gemene erau socotite un act de curaj, o inovaţie fără asemanare.

Până la urmă, World Trade Center, complexul de şapte clădiri amplasat la capătul sudic al cartierului Manhattan, a fost gândit de arhitectul Minoru Yamasaki. Lucrările la acest proiect grandios au fost finalizate în 1973.

twin towers new york shutterstock (2)

Înainte de 11 septembrie 2001, World Trade Center a mai suferit un incendiu pe 13 februarie 1975, un atac cu bombă pe 26 februarie 1993 şi un jaf pe 14 ianuarie 1998.

twin towers new york shutterstock (1)

La 11 septembrie 2001, gruparea teroristă Al-Qaeda a prăbuşit două avioane în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, omorând toate persoanele de la bord.

twin towers new york shutterstock (3)

Ambele clădiri s-au prăbușit în decurs de două ore, distrugând și avariind și alte clădiri din jur, care a trebuit să fie demolate în următorii ani.

twin towers new york shutterstock (4)

În aceeaşi zi, teroriștii au prăbușit un al treilea avion în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C. Al patrulea avion s-a prăbușit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri și membrii echipajului au încercat să recâștige controlul avionului, pe care teroriștii îl îndreptaseră spre Washington, D.C.

twin towers new york shutterstock (5)

În urma atacurilor au murit 2.993 de oameni, dintre care 19 terorişti, şi au fost rănite peste 6.000 de persoane.

FOTO: Shutterstock