Confidenţialitate

Vulcanul Etna a intrat într-o nouă fază de erupţie: au apărut două noi guri prin care se scurge lava

După două săptămâni de erupţie, activitatea vulcanului Etna se menține moderată. Protecţia Civilă italiană a emis un cod galben pentru activitatea recentă a vulcanului care, de peste un an, din 10 februarie 2021, expulzează lavă şi cenuşă.

Cele două noi guri se află pe partea de sud-est a vulcanului, la 3.250 de metri respectiv 2.800 de metri deasupra mării. Institutul Italian de Geofizică şi Vulcanologie a observat duminică o intensificare a activităţii a vulcanului, a cărui expulzare de lavă şi cenuşă nu a afectat însă activitatea Aeroportului Internaţional din Catania.

Fluxul de lavă care se scurge din cele două guri se îndreaptă spre zona Valle del Bove, având o lungime de aproape 2.100 de metri, în timp ce lava din gurile formate pe 12 şi 20 mai avansează pe versantul de nod-vest al vulcanului.

Centrul activităţii vulcanului se află în zona craterului de sud-est, la aproape 3.000 de metri peste nivelul mării.

Potrivit institutului de specialitate, în august anul trecut, ultimele erupţii din craterul de sud-est au dus la o creştere în înălţime a vulcanului Etna cu 33 de metri, astfel încât noul vârf a ajuns la 3.357 de metri deasupra nivelului mării.

Craterul din nord-est era considerat cel mai înalt al vulcanului sicilian până în 1981 când a început să se erodeze.

Foto: Twitter / Copernicus EU