Confidenţialitate

Vrancea: Tânăr amendat de poliție, după ce a criticat primăria Odobești pe Facebook

Mare atenție la ceea ce scrieți pe Facebook.

Orice mesaj jignitor publicat pe rețeaua de socializare poate aduce o amendă de până la 1.000 de lei.

A pățit-o pe propria piele un tânăr din Odobești, care a criticat primăria.

Inspectoratul de Poliție Vrancea spune că decizia de amendare este cât se poate de legală și se bazează pe o decizie a Curții Constituționale, care a a hotărît că rețeaua de socializare este considerată spațiu public.

Cosmin Bîrsan, un tânăr din Odobești care are un profil de Facebook cu numele său, dar și un altul, numit Democrația a murit, este unul dintre cei mai înverșunați critici ai administrației din Odobești.

Postările sale la adresa modului în care este condus orașul sunt frecvente în rețeaua de socializare. La fel și comentariile.

Doar că înverșunarea sa i-a adus, recent, ceva neașteptat: o sancțiune contravențională de 600 de lei.

În procesul verbal se precizează că în astfel de cazuri amenzile pornesc de la 200 la 1.000 de lei.

Tânărul a fost amendat pentru încălcarea Legii 61/1991 privind normele de conviețuire socială și ordinii și liniștii publice.

În procesul verbal încheiat de polițiștii de la Poliția Orașului Odobești este specificat clar că sancțiunea vine ca urmare a postărilor făcute de Cosmin Bîrsan pe cele două conturi de Facebook.

 ”Utilizând conturile ”Bîrsan Cosmin Răzvan” și ”Democrația a murit 6 iunie 2016” a proferat injurii și expresii jignitoare la adresa Primăriei Odobești și a funcționarilor publici din această instituție lezându-le demnitatea și onoarea.”, se arată în procesul verbal.

Reprezentanții Poliției din Vrancea spun că este prima amendă de acest gen aplicată în județ. Ea are însă un temei legal, și anume decizia Curții Constituționale, conform căreia pagina personală de Facebook este spațiu public, și nu privat.