VRANCEA: Suspiciune de antrax la un cioban

E alertă epidemiologică în județul Vrancea, unde un bărbat a fost diagnosticat cu antrax, o boală extrem de gravă și contagioasă în același timp.

Este vorba despre un cioban de 80 de ani care, cel mai probabil, s-a îmbolnăvit de la animale. Bărbatul este internat în secția infecțioase, izolat de restul pacienților, iar toate persoanele cu care acesta a intrat în contact sunt monitorizate – transmite corespondenta Europa FM, Claudia Toader.

Diagnosticul de antrax i-a fost pus unui cioban din Măicănești, care s-a prezentat la medic cu o rană urîtă la mînă.

De cum l-au văzut, medicii și-au dat seama că au de-a face cu antrax cutanat, una din cele 3 forme pe care le dezvoltă această boală, și au alertat autoritățile de sănătate publică și pe cele sanitar veterinare.

Medicii de la Direcția de Sănătate Publică au declanșat o anchetă epidemiologică, iar tuturor persoanelor care au intrat în contact cu ciobanul le-au fost recoltate probe biologice pentru analize.

De asemenea, au fost prelevate probe de la toate cele 600 de animale pe care le avea în grijă ciobanul și au fost trimise la laborator, dar clinic nu există nici un semn de boală.

Chiar dacă nu sunt semne de boală, zona de pășunat a fost delimitată, astfel încât nici un alt animal să nu ajungă la stână, iar pînă cînd vor ieși analizele, tot laptele strîns de la animale va fi distrus.

Specialiştii nu ştiu clar cum s-a îmbolnăvit bărbatul, dar cel mai probabil el a contactat bacilul antraxului de la un animal bolnav, pe care l-a sacrificat şi l-a dat la cîini.

Antraxul e o boală foarte periculoasă, dar specialiştii spun că forma cutanată, înregistrată în cazul ciobamului, este cea mai uşoară dintre ele.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS