Confidenţialitate

Vrancea: Școlile și grădinițele din Focșani ar putea rămâne fără apă caldă de la 1 octombrie | AUDIO

Școlile și grădinițele din Focșani, dar și alte instituții, precum și peste 10 mii de apartamente riscă să rămînă fără apă caldă de la 1 octombrie și fără căldură, dacă temperaturile vor fi scăzute.

Pe 30 septembrie expiră contractul pe care ENET Focșani, societatea care produce agent termic în sistem centralizat,  l-a încheiat cu furnizorul de gaze, iar acesta din urmă nu vrea să încheie un nou contract decît dacă producătorul de energie termică face plăți în avans.

E nevoie de 22 de milioane de lei, sumă care nu poate fi găsită în plan local, așa că autoritățile din Vrancea cer ajutorul Guvernului.

Societatea ENET se află în insolvență de 2 ani, iar ca să poată încheia un contrract nou cu un furnizor de gaze pentru a putea produce în continuare agent termic trebuie să facă plăți în avans.

Este o condiție pusă de toți furnizorii de gaze, nu doar de cel care are contract în prezent cu ENET, ce expiră în mai puțin de 2 săptămîni. Suma de care trebuie să facă însă rost societatea de termoficare este foarte mare – 22 de milioane de lei.

Singura soluție identificată de autoritățile locale și județe a fost să ceară ajutor de la Guvern, pentru a aloca această sumă din fondul de rezervă pe care Executivul îl are la dispoziție.

Autoritățile au început demersurile încă din vară, dar un prim-răspuns venit de la Ministerul Dezvoltării a fost că nu există nici o urgență în alocarea de bani. Cum însă mai e puțin timp pînă pe 30 septembrie, autoritățile județene apelează din nou la Guvern pentru ajutor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Claudia Toader