Vrancea: Roșiile românești vor ajunge în piețe cu întârziere, în iunie

Roșiile românești nu vor ajunge pe tarabele din piețe luna viitoare, ci abia în iunie. Vremea schimbătoare din această primăvară a dat peste cap şi programul de sprijin pentru tomate. Legumicultorii nu pot preda la timp producția și cer prelungirea termenului de livrare.

Iată ce spun legumicultorii din Rădulești, comuna Vînători, Vrancea, beneficiari ai programului de sprijin pentru tomate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legumicultorii speră într-o prelungire a termenului de livrare a roșiilor măcar cu 2 săptămâni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Programul „Tomate românești” continuă și anul acesta în condițiile de anul trecut, când s-a desfășurat prima ediție. Astfel, Guvernul acordă un ajutor de 3.000 euro fiecărui fermier care cultivă cu tomate  cel puțin 1.000 mp de solar. Astfel, tomatele produse ar trebui livrate către piețe până la 31 mai 2018.

După ediția din 2017, județul Olt se află pe primul loc la producția de tomate:  2.500 de fermieri au beneficiat de ajutorul de minimis de 3.000 euro, potrivit datelor prezentate de Gazeta de Sud.

„Era normal să nu se modifice condițiile, chiar dacă au fost considerate permisive. Să nu uităm că au fost fonduri disponibile pentru 13.500 de fermieri la nivel național și în final au beneficiat  9.300 de fermieri. Ajutorul este binevenit, însă în continuare se dă o luptă pentru scoaterea pe piață a trufandalelor. Să fim serioși, fermierii care au solarii încălzite îi poți număra pe degete, iar cu ajutorul de 3.000 euro nu poți să-ți instalezi o centrală termică și să susții și celelalte costuri. Se va trece treptat la astfel de condiții. Vom vedea și dacă se va prelungi, sau nu, termenul de comercializare, vom vedea cum vor fi condițiile meteo, cât de devreme vine primăvara…” Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS