Confidenţialitate

VRANCEA: Porți deschise la Mausolee în perioada 8-12 mai

Mausoleele din Mărășești, Mărăști și Soveja, monumente ridicate în locurile în care s-au desfăşurat cele mai importante operaţiuni militare ale Armatei Române în timpul Primului Război Mondial, vor fi deschise gratuit pentru public în perioada 8-12 mai.

Mausoleele pot fi vizitate în această perioadă zilnic, între orele 9.00-17.00, în cadrul unui proiect de promovare derulat de Consiliul Județean Vrancea– transmite corespondentul Europa FM, Claudia Toader.

Mausoleele sunt, de altfel, incluse în proiectul implementat de administrația județeană și intitulat „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“.

Mausoleul de la Mărășești este cel mai cunoscut și mai impresionant monument ridicat în memoria celor căzuți în Primul Război Mondial.

Este unic în Europa prin valoarea arhitecturală, dar și prin proporții.

Acesta adăpostește osemintele a peste 5.000 de ostaşi ai Armatei Române, la loc de cinste aflându-se sarcofagul comandantului Armatei I din timpul Marelui Război, generalul Eremia Grigorescu.

Mausoleul de la Mărăşti este singurul monument de acest gen construit subteran, pe două etaje.

Și aici sunt adăpostite osemintele a peste 5.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, participanţi la Primul Război Mondial, dar și sarcofagul comandantului Armatei a II-a Române, Mareșalului Averescu, fost prim-ministru al României.

Piatra de temelie a Mausoleului de la Mărăști a fost așezată de MS Regina Maria și de MS Regele Mihai.

Mausoleul din Soveja este închinat memoriei ostașilor români, ruşi, germani, austrieci şi unguri căzuţi în timpul bătăliilor din vara anului 1917.