VRANCEA: Pacienții seropozitivi nu și-au mai primit tratamentul integral în ultimele luni

Pacienții seropozitivi din județul Vrancea nu și-au mai primit tratamentul integral în ultimele luni. Din cauza fondurilor insuficiente alocate de Ministerul Sănătății pentru programul național HIV/SIDA, medicamentele au ajuns greu la bolnavi. Situația e în curs de remediere, după ce s-a dat drumul la licitații, dar până la finalizarea acestora mai durează.

Ministerul Sănătății nu a alocat în prima parte a anului suficienți bani pentru cumpărarea medicamentelor pentru bolnavii de SIDA și pentru pacienții infectați cu HIV. Din această cauză, tratamentul nu a mai ajuns complet la toți pacienții, pentru că nu au fost medicamente suficiente.

Programul de sănătate pentru pacienții seropozitivi se derulează prin Spitalul Judeâean, finanțat direct de Minister. Oficialii de la București au aflat despre situația din județ și au aprobat deblocarea fondurilor. Situația este însă parțial rezolvată. Deși s-a dat drumul licitațiilor pentru achiziția de medicamente, va mai dura pînă cînd acestea vor ajunge la beneficiarul final, adică la bolnavi.

În evidențele medicilor sunt, în județul Vrancea, 199 de bolnavi, iar dintre aceștia 183 se află sub tratament. Întreruperea medicației poate fi periculoasă, întrucît poate să apară rezistența virală, care să ducă la o depreciere a stării de sănătate a bolnavului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS