Vrancea: Două femei au ajuns la spital cu suspiciune de botulism. Medicii veterinari au prelevat probe din mâncarea consumată | AUDIO
Sursa foto: Shutterstock
Două femei din Vrancea au ajuns la spital cu suspiciune de botulism după ce au consumat produse conservate. Una dintre ele este în stare foarte gravă, la terapie intensivă. Sunt primele cazuri înregistrate în ultimii șase ani în județul Vrancea.
Cele două paciente, de 56 și 67 de ani, nu au legătură una cu cealaltă, dar au ajuns la spital în doar două zile. Acestora li s-a administrat de urgență serul antibotulinic, însă medicii sunt rezervați în privința evoluției bolii în cazul uneia dintre paciente. Este vorba despre o femeie din Păunești, găsită inconștientă acasă și care este în stare critică. Nu se știe exact ce a mâncat, dar se suspectează că ar fi fost niște produse primite de pomană.
Cea de-a doua pacientă, din Focșani, a fost transferată la spitalul „Victor Babeș” din București. Ea e în stare mai bună, iar acasă la acesasta au fost găsite zacuscă de casă și produse din pește. Au fost prelevate probe din mâncare în acest caz, pentru analize, spune medicul Janina Lazăr de la Direcția de Sănătate Publică Vrancea.
„De la fiecare pacientă s-a prelevat câte o probă de sânge pentru identificarea prin laborator. Iar în cazul uneia din ele s-au găsit și o serie de alimente care ar putea fi contaminate și care au fost ridicate de medicii veterinari pentru identificare de toxină”, a precizat medicul Janina Lazăr, de la DSP Vrancea.
Botulismul este o urgență medicală, fiind considerată o boală foarte gravă. Aceasta e cauzată de o toxină extrem de puternică care se găsește cel mai adesea în conservele preparate în casă care nu au fost sterilizate corect.





