Confidenţialitate

Votul pentru numirea lui Toni Greblă în fruntea Autorității Electorale Permanente a fost amânat din nou, pe fondul neînțelegerilor dintre PSD și PNL

Liderii coaliției au amânat din nou votul din parlament pentru numirea prefectului Capitalei, Toni Greblă, în funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente. El este susținut de PSD, partid din rândurile căruia provine.

Șefia Autorității Electorale a rămas vacantă după demisia, în ianuarie, a lui Mitulețu Buică, tot social-democrat, acuzat de ANI că și-a angajat cumnata în instituție.

Este a doua amânare a numirii lui Toni Greblă la șefia Autorității Electorale Permanente. Ea vine pe fondul neînțelegerilor dintre PSD și PNL.

Greblă este susținut de PSD pentru ocuparea acestei funcții, dar liberalii sunt nemulțumiți că social-democrații ar putea avea un control prea puternic asupra AEP.

Și asta pentru că partidul condus de Marcel Ciolacu deține și funcția de secretar general al instituției, prin Mitulețu Buică.

El a demisionat din funcția de președinte în ianuarie, pe fondul acuzațiilor Agenției Naționale de Integritate că și-a angajat cumnata în cadrul instituției.

Liberalii și-ar dori ei funcția de secretar general al AEP, pentru a echilibra raportul de forțe din cadrul Autorității Electorale.

AEP este o instituție cheie în contextul anului electoral 2024, urmând să organizeze toate cele patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

De asemenea, Autoritatea Electorală exercită controlul financiar asupra partidelor și direcționează subvenția de la buget către formațiunile politice, în valoare de peste 50 de milioane de euro anual.

Foto: Inquam Photos / Adriana Neaoe

Citește și: PSD ar trebui să propună pe altcineva la conducerea AEP, spune Alina Gorghiu, după ce PNL a amânat votul pentru ca Toni Grebă să ocupe postul | VIDEO