Confidenţialitate

Vot final în Camera Deputaților, privind reducerea TVA și dublarea alocațiilor pentru copii | AUDIO

Vot final așteptat astăzi în Camera Deputaților pentru reducerea TVA. Deputații din comisia de buget-finanțe au decis ieri: de la 1 ianuarie, Taxa pe Valoarea Adăugată va scădea de la 19 la 16 la sută.

Și TVA în cazul alimentelor se va reduce de la 9 la 5 procente.

Proiectul a fost inițiat de PNL pe vremea guvernării Dăncilă și abia acum a intrat în dezbaterea Parlamentului. Ieri în comisie actul normativ a fost votat de PSD și Pro România. Liberalii s-au abținut.

Cabinetul Orban și președintele Klaus Iohannis nu susțin măsura reducerii TVA pentru că ar împovăra bugetul anului viitor.

De altfel, PNL nu va vota azi, în plenul Camerei Deputaților, pentru scăderea TVA de la 19 la 16 la sută, cum au stabilit deputații în Comisia de Buget-Finanțe, chiar dacă proiectul a fost inițiat de liberali.

Premierul Ludovic Orban a explicat că “este un proiect inițiat de un parlamentar. E o mare diferență între proiectele inițiate de parlamentari individuali și proiectele PNL”.

Nici președintele Klaus Iohannis nu este de acord cu această măsură:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Le ce să ne așteptăm la ședința de astăzi din Camera Deputaților? Liberalii vor solicita retrimiterea acestui proiect la comisii – a spus, într-un interviu pentru Europa FM, vicepremierul Raluca Turcan:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă totuși Parlamentul va vota pentru reducerea TVA, Partidul Național Liberal speră că președintele Klaus Iohannis va refuza promulgarea unei astfel de măsuri.

Și dublarea alocațiilor pentru copii a primit raport favorabil în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților.

Prin amendamentul propus de președintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon, copiii între 2 și 18 ani ar urma să aibă o alocație de 300 de lei, iar cei cu dizabilități 600 de lei.

Urmează votul în plen, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.

Reducerea TVA și dublarea alocațiilor vor duce la creșterea deficitului, a avertizat ministrul de Finanțe Florin Cîțu, intr-o declaratie pentru Digi 24:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vicepremierul Raluca Turcan a mai anunțat că executivul își va asuma răspunderea pe legea bugetului și modificarea Ordonanței de Urgență 114.

Cabinetul se reunește, în această dimineață, de la ora 10.00. Intenția guvernului este să-și asume răspunderea în parlament pe 23 decembrie, a mai declarat Raluca Turcan.