Vopsirea ouălor de Paște. Cu frunze de ceapă sau colorant alimentar, gospodinele spun că păstrează tradiția și în acest an | AUDIO

În Joia Mare, gospodinele din România păstrează tradițiile populare, cea mai importantă fiind roșitul ouălor. Unele românce preferă să le roșească folosind colorant natural obținut din sfeclă, de exemplu. Altele preferă colorantul artificial: e mai rapid. Ștefan Ciucă a stat de vorbă cu bucureștencele din Sectorul 2 al Capitalei:
„Minimum. De tradiție, da. Colorant alimentar. E varianta mai simplă cumva, mai eficientă, consumă mai puțin timp”, a spus o femeie.
Reporter: Și alte produse? De exemplu, cozonacul?
„Îl comand. Și îl comand de la laboratoare care fac tradițional. Nu-l cumpăr din supermarket”, a mai spus aceasta.
O altă femeie a spus că alege să vopsească ouăle cu colorant, „că-i mai rapid”.
Pe de altă parte, unele gospodine vopsesc ouăle prin metode tradiționale
„Le roșesc, le spăl, le pun la vopsit, le pun și câte-o frunzuliță ceva, să iasă cu floricele. Colorantul din frunză de ceapă, din sfeclă. Tradițional”, a precizat femeia.
„Eu am luat ouă de la țară. Mielul de la țară și totul de la țară”, a spus o altă femeie.
În schimb, unele românce se bazează pe mamele lor pentru pregătirile preparatelor pascale:
„Eu nu, că nu am timp. Le face mama mea. Mama, mama, da”, a răspuns o tânără.
Reporter: Și în schimb, alte preparate de Paște tot la fel?
„Tot mama. Noi suntem mai ocupați cu joburile”, a adăugat aceasta.
„Nu, nu, nu fac nimic de Paști eu. Nu, pentru că face mama. Încă trăiește și face mama tot. Și nu știu să vă zic în ce zi face. Dacă joia, sâmbăta. Habar n-am”, a declarat o altă femeie.
Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan
Citește și: Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Ce denie se citește și ce obiceiuri se respectă la slujbă | AUDIO