Confidenţialitate

Volodimir Zelenski, mesaj pentru România: Viitorul nostru este împreună într-o familie europeană | VIDEO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vorbește luni, 4 aprilie 2022, în Parlamentul României. În deschiderea ședinței va vorbi Florin Cîțu – între 19:00 și 19:03 – iar apoi va vorbi președintele Camerei Deputaților, Florin Ciolacu – între 19:03 și 19:06. Între 19:06 și 19:16 va susține discursul Volodimir Zelenski. Europa FM dezbate într-o Ediție Specială discursul președintelui Ucrainei.

Marin Gherman, jurnalist de la Cernăuți: Un discurs clasic care se bazează pe câțiva piloni – susținerea de ajutor, susținerea sancțiunilor, mulțumiri României, o comparație între regimul Putin și regimul Ceaușescu

„A fost un discurs, din punctul meu de vedere, bine scris și bine construit. Un discurs clasic care se bazează pe câțiva piloni: susținerea de ajutor, susținerea sancțiunilor, mulțumiri României, o comparație dintre regimul Putin și regimul Ceaușescu. M-ar fi interesat să aud despre soarta românilor din Ucraina, dar este timp de război. Din punctul meu de vedere era necesar mai mult pentru că pentru români este suficient și un astfel de răspuns, dar pentru comunitatea românească din Ucraina un răspuns clar este actual începând cu 2017, în Ucraina scuza că suntem într-un război a mai fost repetată. Desigur, noi toți ne dorim să fie pace în Ucraina, așa cum și-ar dori lumea occidentală și democratică, dar desigur au existat în comunitatea românească din Ucraina mai multe promisiuni din partea președintelui din Ucraina. Trebuie să cunoaștem aspectul legislativ: din 2017 au fost inițiate schimbări legislative – legea educației, legea audiovizualului public, legea care restricționează utilizarea limbii române în instituțiile publice. Sunt foarte multe despre care s-a vorbit foarte puțin în ultimii ani. Sperăm ca după terminarea războiului vom avea soluții și discuții mult mai aplicate”, a spus Marin Gherman, jurnalist de la Cernăuți.

Cristian Tudor Popescu: S-au dus cu liste de oameni care trebuie să fie executați. Acest lucru a fost spus chiar de Vladimir Putin

„Este greu să mai spui ceva după asta. Ce anume înseamnă aceste imagini. Hai să ne gândim că rușii au făcut asta fără niciun fel de ezitare. Au omorât oamenii aceștia fără niciun fel de apărare. Astfel de acte sunt prevăzute și încurajate de către presa de stat rusă, de către agențiile de știri. Acolo scrie foarte clar ce se urmărește: este vorba de pur și simplu secționarea națiunii ucrainene. S-au dus cu liste de inși care trebuie să fie executați. Acest lucru a fost spus chiar de Vladimir Putin”, a spus gazetarul Cristian Tudor Popescu.

„Marcel Ciolacu a făcut deja un gest important înainte de acest discurs și anume l-a exclus din partid pe individul acela care s-a dus la Ambasada Rusiei ca să-l asigure pe ambasadorul rus de neutralitatea României. Mă bucur că nu au început să zbiere. M-am gândit și îmi era teamă că vor începe să zbiere. Ciolacu a inițiat acum o linie, odată cu excluderea individului și cu acest discurs de azi, distinctă în premieră în istoria PSD. Marcel Ciolacu încearcă să scoată componenta naționalistă, național-ceaușistă din PSD, să o marginalizeze și să aducă în față această componentă care, dincolo de orientarea de stânga, orientarea pro-Occident, pro-NATO, în mod ferm la nici trei ani după ce PSD sub Dragnea era pe punctul de a scoate România din Europa – este un lucru deosebit, în prmeieră, important pentru evoluția PSD. Nu a contat ce a spus domnul Florin Cîțu. Nu cred că l-a ascultat cineva. Domnul Cîțu este o într-o situație politică ce tinde spre 0”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

„Ce a spus Zelenski are o mare importanță – despre minoritatea românilor din Ucraina – pentru că gestul spontan de a-i ajuta pe ucraineni a fost recepționat ca atare și cu siguranță că Zelenski va stabili clar niște luicruri – limba, posibilitatea de a studia în limba română. Nu se va discuta despre granițe. Mi se pare o direcție cât se poate de probabilă – strângerea relațiilor dintre România și Ucraina”, a mai spus gazetarul Cristian Tudor Popescu.

UPDATE 19:12 Principalele declarații ale lui Volodimir Zelenski

  • Oamenii au fost cu mâinile legate la spate, împușcați.
  • Suntem la începutul unei anchete, nu avem toate dovezile.
  • De ce au făcut militarii acest lucru pe 3 aprilie?
  • Dacă armata noastră nu s-ar fi apărat, ce au făcut rușii la Bucha ar fi făcut peste tot în Ucraina.
  • Al doilea motiv pentru care Rusia face apel la genocid și nu ascunde asta este pentru că ei sunt convinși că liderii europeni nu vor putea să-i oprească, iar poporul european nu va reuși să-și apere valorile.
  • Împreună trebuie să oprim aceste acțiuni ale unor oameni care doresc genocidul.
  • Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești. De la Odesa este un pas până în Moldova. De aceea, este fundamental să apărăm și independența Moldovei. Acum în Ucraina se decide soarrta Europei de Est.
  • Au fost impuse sancțiuni, dar războiul durează deja de 40 de zile.
  • Rusia trebuie să fie privată de toate resursele, trebuie să închideți porturile pentru navele rusești.â
  • Vreau să încep un dialog cu România pentru a permite întreaga protecției comunității românești din Ucraina și celei ucrainene din România. Viitorul nostru este împreună într-o familie europeană.

UPDATE 19:05 Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu

„Ne alăturăm vocilor care exprimă sprijinul ferm pentru independența Ucrainei. Așa cum exprimam încă din 28 februarie, respingem cu hotărâre comportamentul iresponsabil al Rusiei”, a spus Marcel Ciolacu.

UPDATE 19:00 Principalele declarații ale lui Florin Cîțu

„Este o onoare să vă nascultăm azi în Parlamentul României. Mulțumesc că mi-ați acceptat invitația. Sunteți un erou nu doar în Ucraina, ci și în România, precum și în toate statele care respectă principiile și valorile democratice. Este inadmisibil ce se întâmplă acum în Ucraina. Vladimir Putin este un criminal. Masacru de la Butcha nu trebuie să rămână nepedepsit. Domnule președinte, prin gestul dumneavoastră de a merge la Butcha ați demonstrat că sunteți un lider. Avem datoria de a nu rămâne pasivi – trebuie să facem mai mult. Toată Europa trebuie să facă mai mult”, a spus Florin Cîțu.

Sursa foto: Amator / Raul Bambu

Citește și: Zelenski va vorbi luni seară în Parlamentul României. Momentul, marcat de bâlbe și confuzie printre liderii politici | AUDIO