Confidenţialitate

Volodimir Zelenski le cere liderilor lumii să susțină un plan care să ducă la sfârșitul războiului declanșat de Rusia

Apel al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski: le cere liderilor lumii să susțină un plan care să ducă la sfârșitul războiului declanșat de Rusia. Acum trebuie să se termine războiul din Ucraina, a spus Zelenski în cadrul unui mesaj transmis la reuniunea G20 din Indonezia.

Volodimir Zelenski a intervenit printr-un mesaj video la reuniunea liderilor G20 de la Bali.

Le-a spus că este convins că războiul trebuie și poate fi oprit în acest moment, în care rușii au fost forțați să se retragă din Herson.

A cerut retragerea tuturor militarilor ruși din țară și eliberarea prizonierilor ucraineni. În aceleași timp a pledat pentru extinderea acordului care permite exportul cerealelor ucrainene.

Acesta urmează să expire sâmbătă.

Zelenski s-a adresat de mai multe ori liderilor G20 drept G19, în mod intenționat excluzând Rusia, notează BBC.

Moscova este reprezentată la reuniune de ministrul de Externe Serghei Lavrov.

Liderii G20 analizează o variantă de lucru a unei declarații în care cei mai mulți membri condamnă cu fermitate războiul din Ucraina și efectele asupra economiei globale, potrivit agenției Reuters.

Discuții privind evoluțiile din Ucraina au avut loc între președinții francez și chinez. Aceștia și-au reafirmat poziția fermă privind nevoia de a preveni folosirea armelor nucleare în Ucraina.

Foto: Shutterstock

Citește și: Trupele ruse s-au retras din Herson întrucât Putin „are nevoie disperată de timp” pentru a pregăti noii recruți, spune istoricul Armand Goșu | AUDIO