Confidenţialitate

Trupele ruse s-au retras din Herson întrucât Putin „are nevoie disperată de timp” pentru a pregăti noii recruți, spune istoricul Armand Goșu | AUDIO

Retragerea trupelor ruse din Herson, cel mai mare oraș ucrainean cucerit de ruși, arată că președintele Rusiei, Vladimir Putin, are nevoie disperată de timp pentru a pregăti o contraofensivă în primăvară, a spus la Europa FM, istoricul și profesorul universitar Armand Goșu.

De altfel, Ucraina a primit cu prudență anunțul privind retragerea rușilor din Herson, făcut de ministrul Apărării de la Moscova.

„Putin are nevoie disperată de timp, vrea să cumpere timp cu această retragere, are nevoie de 2-3 luni de liniște ca să-și pregătească trupele, pe cei nou mobilizați, să-i înarmeze, să-i antreneze și să încerce la primăvară să găsească o contraofensivă. Pentru asta are nevoie să-l convingă pe Zelenski să se așeze la masa negocierilor, Zelenski a spus că nu negociază cu Putin și acum Rusia nu că se retrage pentru a-l ademeni pe Zelenski la niște negocieri de armistițiu ci se retrage pentru că nu poate să țină sub control aceste teritorii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din punct de vedere militar era logică această mișcare, deoarece Ucraina și-a întețit atacurile iar acolo erau concentrați cei mai pregătiți soldați ruși, mai spune profesorul universitar:

„Importanța simbolică a Hersonului este uriașă pentru că în toată această campanie din Rusia, încă din martie a scos în evidență că uite, un oraș cum e Hersonul, care înseamnă ceva pentru publicul din Rusia, e un oraș care e fondat de Ecaterina a II-a, dă sens într-un fel acestei anexări, acestei ofensive a Rusiei, tentativei ei de a ocupa și de a reînființa Novorusia veche de acum două secole și ceva. Ori, pierderea Hersonului se întoarce așa, ca un bumerang în fața lui Putin și arată, de fapt, cât de slabă e armata rusă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Inamicul nu ne face cadouri, nu face gesturi  de bunăvoință. Noi luptăm pentru a câștiga. Trebuie deci să fim extrem de prudenţi, fără emoţii, fără să ne asumăm riscuri inutile, pentru a ne elibera tot teritoriul cu cele mai mici pierderi posibile”, a subliniat preşedintele ucrainean.

În timpul unei conferințe de presă, președintele american Joe Biden a spus că rămâne de văzut dacă Ucraina va ajunge la un compromis cu Rusia, după retragerea trupelor din Herson.

Întrebat dacă se referea la compromisuri teritoriale, liderul de la Casa Albă a menționat că cele două tabere vor decide ce vor face pe timpul iernii și dacă vor ajunge sau nu la un compromise. „Știu un singur lucru: că nu le vom spune noi de au de făcut”, a subliniat Joe Biden.

Foto: Shutterstock

Citește și: Voluntar moldovean în Armata Ucrainei | REPORTAJ