Confidenţialitate

Vlad Voiculescu, în direct la Europa FM, despre spitalele cu raportări suspecte de decese. Dă exemple Colentina şi ROL 2 | VIDEO

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că, înainte de a pleca din funcție, a descoperit diferențe majore de raportare a numărului de decese Covid. Vlad Voiculescu spune că acest lucru a fost observat când au fost comparate cele două platforme de raportare: cea a spitalelor și cea a raportărilor totale, ce include și datele transmise de medicii de familie, prin DSP-uri.

Este vorba despre o platformă a Ministerului Sănătății, unde șefii spitalelor raportează decesele cauzate de Covid și o platformă mai elaborată, CORONAFORMS ,unde raportează și alte autorități, inclusiv medici de familie. Unele decese sunt însă invalidate de DSP -uri:

„Există două platforme, o platformă în care raportează doar spitalele și o a doua în care raportează și spitalele, și medicii de familie, prin DSP-uri. Numărul de decese în patforma în care raportează doar spitalele e semnificativ mai mare decât numărul de decese din paltforma în care ar trebui să raporteze toată lumea.”

Vlad Voiculescu a oferit și câteva exemple, printre care se află și raportările de la Spitalul Colentina:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă ne uităm la spitalul Colentina, vedem că diferența e de sute de persoane, raportarea din platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul din platformă unde ar trebui să raporteze atât spitalele, cât și medicii de familie, prin DSP-uri. (…) Cineva n-a raportat cum trebuie, cineva n-a gândit cum trebuie metoda de raportare și cineva n-a validat rezultatele cum trebuie. Pentru raportare responsabil este spitalul, mergând pe lanț este Direcția de Sănătate Publică, după care la capătul lanțului este Ministerul Sănătății și Institutul de Sănătate Publică.”

Fostul ministru al Sănătății a vorbit și despre scandalul privind înființarea unei comisii de lucru de către fostul secretar de stat Andreea Moldovan:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„E de-a dreptul trist că există măcar o discuție din partea premierului apropo de lucrul ăsta. Pe formă, există o decizie a unui secretar de stat de constituire a unui grup de lucru. Actul, de altfel, este și public, discuția dacă actul e normativ, dacă a avut dosar cu șină, e un simplu grup de lucru. (…) Toată discuția ar trebui să fie pe fond. (…) Au fost câteva întâlniri în care ne-am lămurit că există o problemă și grupul de lucru ar fi trebuit să meargă mai departe să vadă care sunt raportările.”

Fostul ministru al Sănătății a explicat și de ce nu a ieșit atât de des în spațiul public, după ce un ascultător Europa FM i-a spus că ar fi trebuit să facă acest lucru:

„Mi-a povestit cineva „și dacă șoptești trebuie să te asculte”. Cred că tăria sau puterea nu vine din lătrat sau din imagini, am preferat să fac ceea ce mi s-a părut mie că este absolut urgent, și anume să petrec timp alături de colegii pe care i-am adus. Mai simplu ar fi fost să merg de la un spital la altul și să ies să spun, din fața spitalului, cât e de rău. Mi s-a părut esențial să construiesc o echipă în Ministerul Sănătății.”

Destituit intempestiv din postul de ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu a venit la România în Direct pentru a răspunde întrebărilor ascultătorilor Europa FM și pentru a discuta, alături de Cătălin Striblea, despre actuala criză guvernamentală.