Vlad Petreanu: ”Nenorocirea imensă este ce s-a întâmplat după! Acolo este minciuna uriașă în care trăiește un sistem medical de ani”- VIDEO

La trei ani de la tragedia din Colectiv, Vlad Petreanu observă că ceea ce s-a întîmplat pe 30 octombrie 2015 a arătat neputința unui sistem și lipsurile, în special, din spitalele românești.

”Un accident, din păcate, se poate întâmpla oricând. Explodează o butelie, se prăbușește un tavan, ceva. Nenorocirea imensă este ce s-a întâmplat după! Acolo este minciuna uriașă în care trăiește un sistem medical de ani, de decenii întregi. Au murit mai mulți oameni din cauza infecțiilor nosocomiale decât au murit în noaptea respectivă.

Ce s-a schimbat? Zilele trecute am văzut o statistică care spunea că s-a dublat numărul de infecții nosocomiale în România. S-a dublat raportarea lor (…) Și nici așa nu cred că suntem aproape de adevăr, că ministrul Sănătății, doamna Sorina Pintea, văzând datele respective, a spus păi în Germania e mai rău.

Ok, și aici simt că pe undeva, ceva nu se lipește. În continuare dacă vorbești cu oamenii care trec prin spitale, asta e principala teamă, să nu ia vreo infecție, vreo bacterie din asta ucigașă”, a remarcat jurnalistul Vlad Petreanu, realizatorul emisiunilor Deșteptarea și Avocatul Diavolului de la Europa FM.

La 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv, local situat pe strada Tăbăcarilor din București, sute de persoane asistau la un concert al trupei Goodbye to Gravity.

Un incendiul a izbucnit din cauza unor artificii aprinse în timpul recitalului. Flăcările s-au extins rapid din cauza izolaţiei tavanului.

Tinerii prezenţi în incintă, peste limita admisă de lege, au rămas captivi întrucât uşa de ieşire era prea strâmtă, iar cea pentru situaţii de urgenţă era blocată.

Unele dintre victime au suferit grave arsuri, externe sau interne, ori au fost prinse în busculada creată.

Numărul deceselor a crescut la 64 în lunile care au urmat incendiului. În 2017, un supravieţuitor s-a sinucis pe fondul depresiei, ridicând bilanţul tragediei la 65 de morţi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS