Confidenţialitate

Vlad Petreanu, despre azilele groazei: “Aceste lagăre erau organizate și gestionate de o serie de apropiați ai familiei Pandele/Firea” | VIDEO

În Deșteptarea, Vlad Petreanu a vorbit despre căminele private unde vârstnicii internați acolo erau torturați, abuzați și batjocoriți.

“În Voluntari funcționau de ani de zile lagăre, mascate sub forma unor azile private, în care zeci de persoane în vârstă erau exploatate, abuzate, torturate – detaliile continuă să apară și sunt aproape imposibil de aflat.

Aceste lagăre erau organizate și gestionate de o serie de apropiați ai familiei Pandele/Firea.

Atât primarul Pandele, cât și ministrul Familiei, au negat orice legătură cu aceste cazuri și au negat și că ar fi avut cunoștință de ele.

Dar, iată, cel puțin în cazul primarului din Voluntari, invocarea ignoranței nu mai ține. Practic, primăria Voluntari și instituțiile subordonate au fost bombardate cu reclamații și petiții din partea unor cetățeni îngrijorați, fiind, în cele din urmă, și dată în judecată pentru a fi obligată să dea un răspuns oficial. Este realmente imposibil să mai spună cineva dintre cei evident implicați că n-au știut. Au știut, au știut cu toții și au tăcut.

Și se pune întrebarea: de ce au tăcut? De ce n-au reacționat?

Pentru că așa funcționează mafia. Nu comentezi, nu reacționezi și nu acționezi dacă nu ți se dă ordin s-o faci.

Ce demonstrează tăcerea asta cumplită a instituțiilor din subordinea Primăriei Voluntari este că oamenii din fruntea acestora sunt în funcțiile respective datorită protectorului și stăpânului – datorită baronului local, nu datorită capacităților lor profesionale și calificărilor lor. Oamenii care trebuiau să reacționeze au tăcut chitic pentru că au înțeles, privind la cei implicați, apropiați ai clanului Firea-Pandele, au înțeles, deci, că dacă se apropie de acest subiect fierbinte, vor fi arși pe loc.

Și, da, exact cum spune dl Pandele – nu e Voluntari singurul loc din România unde e posibil așa ceva, pentru că numiri pe criterii de cumetrie, fără legătură cu abilitățile profesionale, se fac peste tot în această țară. Dar tocmai de aceea trebuie să protestăm, să ne opunem și să reacționăm.

Mai țineți minte? Corupția ucide.

Și, iată, corupția umilește, exploatează, torturează. Și minte, minte până la capăt.

Aseară, la un post de televiziune, a vorbit primarul Pandele. Confruntat cu dovezile scrise, cu documentele care arată că încă din 2021 cetățenii sesizaseră primăria Voluntari, ba chiar o dăduseră în judecată în cazul azilelor groazei, primarul din Voluntari a declarat că subordonații ar fi ținut secrete aceste informații față de el.

Cum spuneam. Și minte, minte până la capăt”, a spus Vlad Petreanu.

Deshidratați, înfometați și murdari – așa au ajuns la spital oamenii salvați din centrele sociale din Voluntari și Afumați – spune pentru Libertatea unul dintre medicii de la spitalul „Floreasca”.

Iar un alt cadru medical de la spitalul „Dimitrie Gerota” a declarat pentru aceeași sursă că a găsit nasturi și mărgele în stomacul unor persoane.

Aproape 100 de victime au descoperit procurorii DIICOT. Dintre acestea, 6 au avut nevoie de internare și 42 de investigații medicale.

Din cele 24 de persoane reținute în acest caz, patru persoane au fost arestate preventiv. Alte 11 au primit arest la domiciliu. Șase persoane sunt cercetate sub control judiciar, iar trei au fost lăsate în libertate.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.