Confidenţialitate

Vizitele turiștilor la Parlament, interzise. Explicațiile aleșilor

De mai bine de o lună, principalul obiectiv turistic al Capitalei este închis. Palatul Parlamentului nu mai primește vizitatori de la 1 februarie, iar turoperatorii nu au primit nicio explicație oficială.

 

Luna trecută, un grup de 40 de oameni de afaceri din SUA a venit la București. Turul Capitalei – așa cum le fusese propus de agenția de turism care i-a preluat – includea și Palatul Parlamentului, principalul reper pentru străinii care vizitează Bucureștiul. Însă, surpriză! A doua clădire ca mărime din lume era închisă, povestește Valentina Marinescu, reprezentant al agenției: ”În momentul în care ei au sosit și trebuia să mergem la Palatul Parlamentului pentru vizită, ni s-a spus că acest lucru nu este posibil. Au fost supărați. Însă, încercăm să găsim alternative pentru că trebuie să umplem cumva acel timp și ne-am orientat spre Palatul Primăverii”.

De același refuz se ciocnesc și alți turiști, fie că traversează oceanul pentru a vizita Parlamentul, fie că vin de la Ploiești. Ghizii și agenții de turism sunt în situația stânjenitoare de a nu le putea oferi o explicație, spune vicepreședintele Federației Naționale a Ghizilor de Turism din România (FNGTR), Florin Arjocu. ”Se întâmplă în toată lumea să se închidă un obiectiv pentru un termen, se repară nu știu ce, dar se anunță din timp, se știe când se va deschide și totul e previzibil. În domeniul acesta, nu poți să nu știi când se deschide un obiectiv. Avem cereri. Ce facem cu turiștii?”, se întreabă Florin Arjocu.

Însă pe site-ul instituției este postat doar un anunț sec: ”Vă informăm că vizitarea Palatului Parlamentului este suspendată. Informaţii actualizate vor fi postate pe site”.

Explicațiile aleșilor

Contactați telefonic luni dimineață, reprezentanții Centrului Internațional de Conferințe, din subordinea Camerei Deputaților – care gestionează vizitele la Parlament – au transmis că e o problemă administrativă, care va fi rezolvată în curând, dar nu au avansat o dată.

Câteva ore mai târziu, secretarul Camerei Deputaților, Ioana Bran, a declarat pentru agenția News.ro că Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se va reuni marţi dimineaţă pentru a rezolva „o situaţie de urgenţă administrativă”, în condiţiile în care, din 1 februarie, nu mai sunt ghizi pentru vizitele la Palatul Parlamentului şi trebuie să se organizeze un concurs pentru angajarea acestora.

Chestionată de ce nu mai sunt ghizi, ea a spus că trebuie să se facă o modificare în structura de organizare a Parlamentului pentru a-i angaja. „Din cauza contractelor de colaborare, nu se mai poate şi atunci, probabil, se va face o modificare în structura de organizare a Palatului pentru a-i angaja efectiv. Se va face un concurs”, a răspuns secretarul Camerei Deputaţilor.

 

Însă unii agenți de turism cred că măsura ar fi fost instituită din motive de securitate. Aceștia susțin că nu întâmplător vizitele la Parlament au fost sistate pe 1 februarie, imediat după declanșarea protestelor generate de adoptarea Ordonanței 13, cea care modifica legislația penală.

Pierderi

Din această cauză, România pierde la capitolul imagine pentru că turiștii pleacă dezamăgiți acasă. Dar se pierd și sume importante din taxele de acces în clădire, în condițiile în care un tur standard costă 35 de lei de persoană. Turul care include și vizitarea terasei și a subsolului costă 55 de lei de persoană.

La acest tarif se adaugă și cel de 30 de lei pentru persoanele care vor să facă fotografii și încă 30 de lei taxa de filmare.