Vizita Patriarhului Moscovei la București – relansarea relațiilor între cele două Biserici – AUDIO

Invitat în Emisiunea Drum cu prioritate, la Europa FM, teologul și cercetătorul științific Nicolae Drăgușin a vorbit despre vizita pe care Patriarhul Chiril I al Moscovei o va face la Bucureşti.

Întrebat despre relațiile dintre cele două Biserici în perioada actuală , acesta a afirmat faptul că: „Dacă spunem perioada actuală, trebuie să avem în vedere ce s-a întâmplat și în anii 2000 când a fost recunoscută Mitropolia Românească asupra Basarabiei.

Acesta este un punct foarte sensibil în relațiile dintre cele două Biserici, în care, din păcate, se amestecă mult mai mult decât ar trebui factorul politic. Pentru că din punct de vedere canonic nu este firesc ca asupra aceluiași teritoriu să existe două jurisdicții”, a menționat teologul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nicolae Drăgușin a subliniat faptul că: „Nu trebuie să uităm că Bisercile Ortodoxe Române și Ruse sunt diferite. Biserica Ortodoxă Română dintre celelalte Biserici Ordodoxe este cea mai liberală, cea mai deschisă către dialogul ecumenic, către modernitate, în timp de Biserica Ortodoxă Rusă se află în prima linie a apărării tradiționalismului politico-istoric, decât teologic”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse va participa la ceremoniile care marchează împlinirea a zece ani de când Preasfințitul Daniel este Patriarh,  dar și sărbătorirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului.

Un alt scop al vizitei este relansarea relațiilor dintre cele două Biserici.

Potrivit unui anunț al Patriarhei Române, în cadrul vizitei  va avea loc o slujbă de Te Deum, în 28 octombrie, la ora 9.30, la Catedrala Patriarhală, care se va desfășura „în prezenţa membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi a unor ierarhi ortodocşi din străinătate”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS