Vizita Papei Francisc în România, la final

Papa Francisc şi-a încheiat, duminică, vizita apostolică de 3 zile în România.

Pe aeroportul din Sibiu, Suveranul Pontif a fost condus până la scara avionului de preşedintele Klaus iohannis şi de soţia sa, Carmen.

Înainte de îmbarcare în aeronava Tarom, Papa a discutat cu pelerinii prezenți, care l-au ovaționat îndelung, și a binecuvântat copii.

La Sibiu, ploaia s-a oprit cu doar câteva minute înainte de sosirea Suveranului Pontif, notează Mediafax.

Anterior, pe Câmpia Libertății din Blaj, Francisc a condus ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri.

”Am întâlnit mulţi oameni, pentru a face o punte între inima mea şi inimile voastre. Iar acum mă întorc acasă şi mai bogat decât eram înainte”, au fost cuvintele sale de rămas-bun.

Tot la Blaj, Papa Francisc le-a cerut iertare romilor, recunoscând greutatea discriminărilor, segregării şi relelor tratamente îndurate de comunitatea țiganilor de-a lungul istoriei.

“Indiferenţa hrăneşte prejudecăţile şi aţâţă ranchiuna”, a declarat Papa, reproşând “cuvintele care rănesc” şi “atitudinile care seamănă ură şi creează distanţe”.  “Marca distinctivă a papalităţii lui Francisc a fost îmbunătăţirea relaţiilor cu ortodocşii ca şi cu lumea musulmană”, precum şi “avertismentul referitor la pericolele populismului”, consemnează New York Times, într-un articol dedicat acestei vizite apostolice.

Papa a sosit la București, vineri.

Sâmbătă, liderul Bisericii Catolice s-a aflat la Șumuleu Ciuc, unde a îndemnat la conviețuire în pace, și la Iași, unde a mărturisit că a fost convins că România este “Grădina Maicii Domnului”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS