Confidenţialitate

Vizită istorică a președintelui american Barack Obama în Cuba

Vizită istorică a președintelui american Barack Obama în Cuba. Pentru prima dată în ultimii aproape 90 de ani, un lider de la Casa Albă merge la Havana.

Vizita lui Obama, care începe astăzi, confirmă reluarea relațiilor diplomatice dintre Washington și Havana, după decade pline de tensiune între cel mai puternic stat din lume şi mica ţară insulară care i-a rezistat. Potrivit The Guardian, întreaga familie prezidenţială va călători duminică la Havana.

Obama se va întâlni cu liderul cubanez Raul Castro, iar momentul cheie va fi discursul liderului american în fața poporului cubanez, care va fi transmis în direct de televiziunea de stat.

Apoi liderii celor două state vor urmări un meci de baseball.

Obama va fi însoțit de mai mulți oameni de afaceri americani, interesați să investească în insula lovită de o criză economică prelungită.

Vizita preşedintelui reprezintă finalizarea unui proces care a început cu anunţul istoric de reînnodare a relaţiilor, de la finele anului 2014. Atunci, liderii celor două state s-au întâlnit pentru a-şi anunţa intenţia de a pune capăt embargoului care este în vigoare din perioada Războiului Rece.

Washington-ul a pus capăt relaţiilor diplomatice cu Havana în 1961. Un moment de maximă tensiune între cele două state a fost în 1962, când criza rachetelor din Cuba a adus lumea la un pas de declanşarea unui al treilea război mondial.