Confidenţialitate

Viticultorii se bucură de un an bun, în timp ce producătorii de țuică și gemuri spun că recolta de fructe este foarte slabă | AUDIO

Sectorul viticol din România își revine după deficitul de consum de aproximativ 40% din pandemie. Este un an bun pentru producția de vinuri, spun viticultorii. În schimb, producătorii de țuică, gemuri și alte produse din prune din mai multe zone ale țării sunt afectați de cantitățile mici de fructe disponibile în acest an.

Producția de vin va fi una bună în acest an. Este însă mai mica decât anul trecut, explică directorul executiv al Organizației Naționale Interprofesionale Viti-vinicolă, Cornel Dicu:

„Și anul trecut și anul acesta a fost un an bun să zicem pentru viticultură, anul trecut ceva mai bun, anul ăsta cu o producție mai mică datorită secetei, în special în județe din sudul Moldovei, în Dealu Mare cu precădere, unde producția a fost la jumătate. Totuși, suntem aproape, dacă în ficare an făceam o producție de aproximativ 5,3-5,4 milioane de hectolitri, anul acesta ne apropiem de o producție de 5 milioane de hectolitri. Avem o producție foarte bună, o calitate foarte bună, se dezvoltă ecoturismul.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmează prețuri mai mari: costurile la vinul îmbuteliat s-au majorat cu aproximativ o treime. Scumpirile sunt generate de prețul în creștere al sticlei și în general al energiei:

„Viticultorii și cei care produc și comercializează vinuri nu crec prețurile, în schimb imputurile cresc cu 34% per total. Și în plantații și în crame se consumă foarte multă energie, în principal costul la sticle, e estimează o creștere de 35-40% o creștere per bucată, la fiecare ambalaj din sticlă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, bruma și alte fenomene meteo au afectat plantațiile de pruni în primăvară, în zone precum Vâlcea sau Prahova. Efectul: s-au scumpit aceste fructe. Cătălin Șoarece este productor de Țuică în județul Vâlcea:

„Un 20 sau 30% din ce produceam, maxim. În primul rând din cauza producției, noi ne bazăm și pe fructele pe care le avem din ferma proprie și atunci plecăm de acolo. Ținând cont de brumă că ne-a afectat, nici noi n-am produs dar nici zona nu are. Putem coborî către alte zone să cumpărăm, dar nu ne avantajează deloc prețul. Vă dau un exemplu: dacă luam para cu 50 de bani, anul ăsta am luat-o cu 1 leu.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În județul Argeș în schimb, prunele s-au copt bine, la timp și în cantități normale, așa că magiunul de Topoloveni, marcă protejată înregistrată la nivel european, a fost ambalat în această toamnă, în nu mai puțin de jumătate de milion de borcane.

Citește și: România a redus cu 5% consumul de energie în primele 8 luni ale anului, dar avem și consumatori mari care au închis temporar activitatea | AUDIO

Foto: Shutterstock