Vitamina D, bună pentru vârstnici

Vitamina D, prezentă în peste și sintetizată în piele prin expunerea la soare – ameliorează funcționarea creierului persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, o arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Manchester.

3.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani au fost examinați în cadrul acestui studiu.

Prima constatare a fost că persoanele cu un nivel ridicat de vitamina D au avut rezultate mai bune în cadrul unui test simplu de neuropsihologie referitor la capacitatea de atenție și de răspuns a indivizilor.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că relația dintre nivelul ridicat de vitamina D și performanțele creierului este și mai semnificativă la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, a explicat doctorul David Lee, de la Universitatea din Manchester, adăugând că, deocamdată, este greu de explicat de ce.

Rezultatele ar putea contribui la lupta împotriva îmbătrânirii creierului.

Ne putem încărca cu vitamina D prin simplul fapt că stăm în soare timp de 10-15 minute pe zi. Peștele gras reprezintă principala sursă alimentară de vitamina D.

Un alt studiu realizat anul trecut de cercetători olandezi a demonstrat că o carență de vitamina D ar putea crește riscul de depresie și alte probleme psihiatrice la persoanele în vârstă.