Confidenţialitate

Viscri, satul unde timpul parcă nu mai curge | GALERIE FOTO

Într-o vreme când totul se desfășoară cu o rapiditate amețitoare, când viața se schimbă peste noapte, iar ritmul alert al fiecărei zi face ca timpul să se comprime, au mai rămas câteva locuri în România unde timpul parcă nu mai curge.

Unul dintre satele care mai păstrează încă tihna, simplitatea și tradițiile vechi de sute de ani este Viscri, în județul Brașov.

Aici trăiește astăzi o comunitate mică, formată din aproximativ 350 de persoane, români și sași. Satul, înconjurat de pajiști și coline, își păstrează casele vechi, vopsite în culori vii și împodobite cu motive tradiționale săsești.

Străzile au fost lăsate neasfaltate, tocmai pentru a conserva autenticitatea locului.

În Viscri, Mihai Eminescu Trust, patronată de ASR Prințul de Wales, care coordonează proiectele de conservare a patrimoniului şi revitalizare a satelor din Transilvania, a recondiționat aproximativ 60 de case.

Însuși Prințul Charles al Marii Britanii deține o astfel de casă aici.

Casa Prințului Charles din Viscri

Biserica Fortificată din Viscri

Biserica Fortificată din Viscri este una dintre cele mai vechi biserici fortificate din Transilvania, ce datează de la începutul secolului al XII-lea, atunci când au fost puse temeliile zidurilor.

Biserica este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Potrivit cronicilor, istoria acestei bisericii a început tocmai în secolul XI. Secuii, care au înființat această așezare, au construit aici o capelă pentru rugăciune.

Apoi, la începului secolului XII, capela a fost folosită de saxoni, care au transformat-o în biserică catolică.

În secolul XIV, a devenit biserică evanghelică. Atunci, biserica a fost simplificată, toate frescele și picturile au fost acoperite cu var, iar toate icoanele și obiectele de valoare au fost eliminate.

Picturile pe care le regăsim astăzi în biserică au fost realizate de săteni. Era o comunitate săracă, care nu-și permitea să plătească pictori cu renume.

Picturile și mobilierul bisericii sunt originale și datează din secolele XVI, XVII sau XVIII.

Cel mai vechi obiect din biserică este cristelnița, o piatră de botez care seamănă cu o coloană. De fapt, este chiar o coloană păstrată de la capela secuiască, mărită ulterior de saxoni în biserica de astăzi.

Orga, construită în 1817, este funcțională și folosită de sătenii de astăzi pentru slujbele pe care le țin încă în biserică, o dată pe lună.

Muzeul din Viscri

Muzeul din Viscri reunește obiecte care prezintă tradiția și cultura săsească din sat.

Din lipsă de spațiu, în acest pat cu sertar dormeau patru persoane adulte. Tinerii căsătoriți dormeau în pat, iar în sertar părinții. Peste zi, sertarul se împingea înăuntru, câștigând astfel mai mult loc în cameră.