Confidenţialitate

Virusul SARS-CoV-2 a ajuns să fie la fel de transmisibil ca cel rujeolic, spune epidemiologul Emilian Popovici. „S-a ajuns la un vârf al infecțiilor”

Bilanțul epidemiologic s-a menținut aproape de pragul a 10.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2 în România. Cele mai multe contaminări, peste 2.000, sunt în Capitală. Creșterea numărului de cazuri  COVID este mult mai rapidă decât anticipau autoritățile.

Am ajuns la 10.000 de cazuri pe zi acum, deși estimările erau că acest număr urma să fie atins la jumătatea lunii august.

De ce am ajuns în acesată situație a explicat în emisiunea Desteptarea Emilian Popovici, vicepreședinte al societății române de Epidemiologie:

„Avem de a face cu niște variante care vin cu acest număr bazal de reproducere care este dărâmător fiindcă dacă se ajunge la 16 și s-a ajuns la 16, comparabil cu virusul rujeolic care este încadrat de cercetători între 15 și 20 după diversele modele matematice folosite. Deci este vorba despre un vârf de transmisibilitate care până acum a fost deținut de rujeolă și iată că acest virus vine să detroneze rujeola treptat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În acest context este important să respectăm măsurile de prevenție deja anunțate de autorități:

„Pe unii îi deranjează că le vorbești de măsuri că este perioada de vacanțe. Oare dacă este bolnav mai face vreo vacanță sau este bine să ia niște măsuri și să-și parcurgă vacanțele foarte frumos cu niște limitări dar care nu sunt dramatice decât să ajungă să fie bolnavi și să nu mai facă nimic sau, Doamne ferește, să fie mai rău.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Comisarul european pentru sănătate îndeamnă statele din UE să se pregătească pentru un val de Covid