Confidenţialitate

Violența împotriva femeilor, luată în râs pe rețelele de socializare. Videoclipuri în care femeile sunt „sedate” și „răpite” de pe stradă, mijloc de promovare pentru multe afaceri | AUDIO | VIDEO

Violența împotriva femeilor, promovată sub formă de glumă în reclame – este un nou trend pe rețelele de socializare. Mai multe branduri au apelat la videoclipuri în care femei abordate pe stradă, sunt sedate și cărate apoi fie într-o cafenea, fie într-un salon unde li se face tatuaj ori într-un complex imobiliar, în funcție de compania care își face reclamă. Astfel de tactici de marketing sunt periculoase deoarece iau în derâdere violența împotriva femeilor, atrage atenția Centrul Filia. ONG-ul face apel la instituțiile abilitate să intervină pentru a stopa astfel de clipuri publicitare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Videoclipurile în care femeile sunt „răpite” de pe stradă – un trend pe rețelele de socializare

Când șeful îți zice să aduci mai mulți clienți, orice ai face’’ – este mesajul care apare într-un clip de promovare a unui complex imobiliar din București. În videoclip, un angajat abordează o femeie o stradă căreia îi pune pe față o batistă pentru a simula că o sedează, o introduce apoi cu forța în interior și o pune să semneze un contract.

„Nu are legătură cu violența împotriva femeii sau orice altceva, e doar un reels funny. Puteam folosi și un băiat în locul colegei mele Maria. Nu a fost cu intenție, a fost o intenție funny. E o glumă pentru că noi l-am copiat și pe Piedone și diverse reels-uri în vogă la momentul respectiv. Nu avem comentarii care ne critică, nu am primit niciun report de la nimeni până acum oficial și nici platformele nu ne-au catalogat filmarea ca fiind cu o anumită tentă agresivă sau să încalce niște norme”, spune Ionuț Hrincu, reprezentant vânzări al complexului imobiliar.

Cristina Praz, Centrul Filia: „De ce e acest trend periculos? Pentru că nu face altceva decât să ia în derâdere violența cu care femeile se confruntă”

De altfel, aceeași idee și același fundal sonor apar și în alte clipuri de promovare a unor localuri, cafenele, saloane de tatuaj. Iar mulți dintre utilizatorii de internet reacționează amuzându-se, alții spun că nu e deloc bine.

„În aceste videoclipuri, angajatul unui magazin sau al unui salon, al unui brand la care se face reclamă, îi pune o batistă cu anumite substanțe unei femei care merge pe stradă, o ia cu forța în locație și îi servește diferite servicii, iar apoi victima plătește. Totul se întâmplă când victima e inconștientă. Poate nu în mod întâmplător, în toate videoclipurile pe care le-am văzut, victima era o femeie. De ce e acest trend periculos? Pentru că nu face altceva decât să ia în derâdere violența și hărțuirea cu care femeile se confruntă în mod constant și pentru că transmit că acest mesaj e un subiect de glumă”, spune Cristina Praz de la Centrul Filia.

Brandurile pot fi obligate prin lege să șteargă conținutul problematic de pe platforme

ONG-ul face apel la instituții să intervină, iar celor care au apelat la astfel de reclame să renunțe la ele.

„Toate aceste branduri acre au postat astfel de filmulețe ar trebui să le șteargă și să-și ceară scuze. Din păcate, inclusiv la postare la care am atras atenția asupra acestei probleme, am avut reacții din partea unor branduri care luau și mai mult în derâdere și spuneau că este doar o glumă. În al doilea rând, în România avem diferite instituții care pot sancționa aceste tipuri de conținut, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, CNCD și CNA care e responsabil despre conținutul de pe internet și care poate, după o sesizare, verifica și decide dacă o anumită pagină ar trebui să șteargă conținut”, mai spune Cristina Praz de la Centrul Filia.

Cineva care a surprins momentul în care se filma o astfel de reclamă a sesizat poliția.

Anul trecut, au fost înregistrate la poliție peste 1200 de infracțiuni de viol cu victime adulte, însă cifrele nu reprezintă realitatea, spun reprezentanții Centrului Filia, care amintesc că multe victime nu au curaj să sesizeze autoritățile deoarece se tem să nu fie judecate mai ales că mulți iau în derâdere violența împotriva femeilor.

Sursa foto: Captură Facebook/Centrul FILIA

Citește și: RAR atrage atenția asupra unor știri false din domeniul auto, promovate pe o pagină de Facebook: „Ultimele zeci de postări erau fie fake news, fie postări menite doar să aducă click-uri, fără să ofere o informație” | AUDIO